Lípa z Novodvorské aleje je Stromem roku 2012.

Lípa z Novodvorské aleje je Stromem roku 2012. | foto: Lenka Grossmannová

Stromem roku je lípa z Novodvorské aleje na Blanensku

  • 7
Titul Strom roku 2012 získala s 9 879 hlasy lípa z Novodvorské aleje na Blanensku. Byla vysazena už v devatenáctém století a její kmen v obvodu měří 415 centimetrů. V jedenáctém ročníku tradiční ankety hlasovalo téměř třicet tisíc lidí. Výtěžek z jejich hlasů půjde na výsadbu stromů.

Několikaměsíční klání mezi dvanácti finalisty jedenáctého ročníku celostátní ankety Stromu roku skončilo.

Vítězkou se stala lípa z Novodvorské aleje v jihomoravské obci Vavřinec. Na druhé příčce se umístil Buk příběhů z Olomouckého kraje (3 120 hlasů), třetí místo obsadila Jiřická lípa z Vysočiny (2 988 hlasů).

 "Každý, kdo v anketě některý ze stromů podpořil, obrazně řečeno zasadil další strom. V letošním ročníku se podařilo vybrat plných 102 474 korun, které rozdělíme mezi žadatele o grant na výsadbu stromů," uvedla Hana Rambousková z Nadace Partnerství, která anketu pořádala a její výsledky slavnostně oznámila v sobotu večer.

Buk příběhů v Šumperku skončil na 2. místě.

Na třetím místě se umístila Jiřická lípa, jež se nachází na Vysočině.

Lípa z Novodvorské aleje

  • Novodvorskou alej nechal vysadit v první polovině 19. století starohrabě Hugo Salm
  • Stromořadí z Nových Dvorů ke zřícenině hradu Blansek tvoří celkem 57 lip malolistých
  • O obnovu aleje usiluje již druhým rokem skupina nadšenců. Nejprve zakryli trhliny ve stromech šindelovými stříškami, mezery v aleji po zaniklých stromech doplnili klony  500-600 let starých lip
  • Vysázeli je rodiny z okolí jako své rodové stromy
  • Po odstranění náletových dřevin umístily děti ze ZŠ Sloup do aleje ptačí budky
  • Myslivci pak přidali i lavičku, z níž je nejhezčí výhled na krajinu Moravského krasu
  • Zástupkyní aleje v anketě byla nejmohutnější lípa s obvodem kmene 415 centimetrů

Poslední týden hlasování přitom pořadím značně zamíchal. "Převážná většina vyplněných hlasovacích archů k nám dorazila až těsně před uzávěrkou. Celkový počet hlasů v anketě se pak v závěru navýšil na více než 28 tisíc," doplnila Rambousková.

Titul Strom roku se tak po dvou letech přesunul z Olomouckého kraje do Jihomoravského. Lípa z Novodvorské aleje  bude Českou republiku navíc reprezentovat v mezinárodní anketě Evropský strom roku.

Vyhlášení výsledků proběhlo v Brně v sobotu 20. října, kdy se v České republice slaví Den stromů.

Celostátní anketa Strom roku je podle Rambouskové v Česku největším a nejpopulárnějším ekologickým projektem svého druhu. Od roku 2002 se do ní podařilo zapojit přes 436 tisíc lidí.

Úspěšný model ankety se Nadaci Partnerství podařilo zavést také do dalších evropských zemí - Francie, Irska, Bulharska, Rumunska, Maďarska a Polska.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video