Obyvatele Stodůlek naštval výrok šéfa ODS Mirka Topolánka na adresu Davida Vodrážky, podle kterého je

Obyvatele Stodůlek naštval výrok šéfa ODS Mirka Topolánka na adresu Davida Vodrážky, podle kterého je | foto: Michal Šula, MF DNES

Stodůlečtí se zlobí na Topolánka, nejsou žádná Horní Dolní

  • 357
Co se člověku vybaví, když se řekne Horní Dolní? Někomu vesnický kostelík, jinému sláma na cestě nebo bučení krav. Málokdo by tak nazval moderní část Prahy, kde žije téměř 60 tisíc lidí. A už vůbec ne sami lidé ze Stodůlek. Některé z nich pořádně nazlobilo, když šéf ODS Mirek Topolánek použil v souvislosti s místopředsedou strany Davidem Vodrážkou přirovnání k "blbovi z Horní Dolní".

Topolánek tak reagoval na Vodrážkův nápad, aby výdaje za zmařenou předvolební kampaň hradil politickým stranám stát.

Vodrážka je starostou Prahy 13, tedy svých rodných Stodůlek a okolí. Spousta lidí zná jméno toho místa jen z oné dětské knížky. Na klidný vesnický život, který v ní spisovatelka Eva Bernardinová popisuje, tu však nenarazíte.

Málokde se to za posledních několik desítek let změnilo víc. Masopustní průvody nahradily kolony aut směřující do obřích nákupních center. Do města už se nevyráží jen na výlet ve svátek, metrem jsou Stodůlečtí v centru za čtvrt hodiny. Starousedlík František Hájek to měl přímo před očima, když se jeho ves měnila na součást megapole.

"Když jsem se sem stěhoval, nebyly tu ani cesty, kolem rostly lány ovsa a před domem nám hnávali krávy na pastvu. Dneska žijeme ve městě, nic nám tu nechybí," vypráví třiadevadesátiletý František Hájek.

Přes půl století žije v ulici, kde stojí i rodný dům starosty Vodrážky. Z vesničky za Prahou se za tu dobu stala atraktivní vilová čtvrť – byť obklíčená dálnicí a paneláky.

"Každou chvíli mám nabídku, abych dům prodal, ale nemám důvod," tvrdí Hájek.

Další Vodrážkovy sousedy Topolánek roztrpčil natolik, že mu poslali dopis. Žádají ho, aby odmítl souvislost Prahy 13 s Horní Dolní.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video