Závodní jídelnu, ve které onemocněli i zaměstnanci, jsme uzavřeli," řekla epidemioložka. Podle hygieniků se již další případy onemocnění neobjevují.
Hygienici zatím nedokázali určit, z čeho přesně se lidé nakazili. "V úvahu připadá více jídel, v podezření máme například polévku. Ale určit to přesně nemůžeme, protože kvůli nové vyhlášce nemají pracovníci stravoven povinnost uchovávat zbytky jídla," dodala Halašková.
"Onemocněli zaměstnanci krnovské firmy, kterým jídelna vaří. Nakazili se důchodci i děti, kterým rodiče donesli jídlo domů," řekla. Většina lidí se léčila doma, tři pacienty hospitalizovalo interní oddělení v Krnově, další skončili na infekčním oddělení v Opavě.
"Léčili jsme čtyři ženy, z toho jednu důchodkyni. Zvracely, měly průjem a zvýšené teploty. Byly dehydrované, ale přesto lze průběh jejich onemocnění považovat za lehčí," uvedl primář infekčního oddělení Petr Kümpel. Dvě pacientky už opavská nemocnice propustila. Další dvě odejdou domů do konce týdne.
Hygienikové předpokládají, že lidé se nakazili z jednoho, ale možná i několika jídel podávaných ve dnech 27. až 29. března.
"Nevíme přesně, z čeho se nakazili, a už to ani nezjistíme," přiznala Halášková. "Podle nových předpisů, které platí od letošního března, totiž kuchyně už nemají povinnost uchovávat vzorky potravin." Kuchyň, jejíž zaměstnanci se rovněž nakazili, hygienikové v těchto dnech uzavřeli.