Stížnost na policii šla po roce do koše

  • 10
Hanu Tichou a její spolubydlící, které žijí v malé vsi Bukovina na Hradecku, přepadli před třemi roky lupiči. Přijeli policisté, jenomže místo pronásledování zlodějů si všimli, že za domem Tiché roste konopí, a začali ji vyšetřovat kvůli výrobě drog.

Tichá napsala s pomocí Stanislava Pence z Dokumentačního střediska pro lidská práva stížnost na policii s tím, že hlídka nedala vůbec přednost řešení vloupání, tedy podle ní závažnějšího zločinu.

"Nechápu, proč policisté přijeli až po půl hodině, přestože z Hradce trvá cesta 7 minut. A nevyvinuli žádné úsilí, aby lupiče pronásledovali," tvrdí Tichá. Stížnost si přehazovaly inspekce s hradeckou policií jako horký brambor a loni v květnu Pencovi přišel dopis, že stížnost se odkládá.

"Vzhledem k tomu, že k jednání došlo před více jak rokem, nebylo vaše podání dále prošetřováno a bylo uloženo bez opatření," odepsal hradecký okresní policejní ředitel Luboš Dostál. Odvolal se na novou směrnici ministerstva vnitra z května 2004 "o vyřizování stížností". Tam se píše, že "rok staré stížnosti se vyřizují jen s ohledem na odstranění závad".

Podle šéfa oddělení kontroly a stížností policejního prezidia Jaroslava Hlaváčka si jeho hradečtí kolegové směrnici vykládají špatně. "Za necelý rok, kdy směrnice platí, jsem se nesetkal s takovým jejím výkladem. Věc prověříme na místě," slíbil Hlaváček. Podle něj "odložení" znamená pouze to, že policista nemůže být za prohřešek starší víc než rok potrestán. Ale vyřešení stížnosti tím nekončí.

Hradečtí policisté se přesto brání, že stížnost z Bukoviny řešili dostatečně. "Vyšetřovali jsme obojí. Ale to, že tam zrála marihuana, jsme nemohli nechat bez povšimnutí," řekl zástupce hradeckého policejního ředitele Dostála Josef Macháček. Podle dostupných informací však zůstávají lupiči i po letech neznámí.

Stížnost z Bukoviny není jediná, kterou hradecká policie odložila, protože uplynul rok. "Směrnici chápeme jako obranu proti notorickým stěžovatelům," hájí se Macháček.

Policisté vyšetřují policisty
Kontroverzní směrnicí se začala zabývat minulý týden vládní rada pro lidská práva. "Nezdá se nám, že většinu stížností na policii řeší zase jen policisté, a nikoli nezávislý orgán," řekla v pondělí Jana Marečková z vládní rady. "Zjistíme i to, kolik stížností bylo odloženo kvůli promlčení," dodala Marečková.

Loni přišlo v Česku na policii podle Hlaváčka 5911 stížností a bylo uzavřeno prošetřování 5471 z nich. Policisté vyhodnotili 721 stížností jako oprávněných. Kolik stížností "vyšumělo" po roční lhůtě, policie neeviduje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video