U vysokých politických funkcí platí presumpce neviny jinak než u běžných lidí, naznačil ministr Leoš Heger, že obviněný hlavní hygienik Michael Vít ve funkci končí.

U vysokých politických funkcí platí presumpce neviny jinak než u běžných lidí, naznačil ministr Leoš Heger, že obviněný hlavní hygienik Michael Vít ve funkci končí. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Stíhaný hygienik Vít si vzal neplacené volno. Jinak by byl odvolán

  • 216
Hlavní hygienik Michael Vít, kterého policie obvinila ze dvou trestných činů, požádal ministra zdravotnictví Leoše Hegera o dlouhodobé neplacené pracovní volno. Premiér Petr Nečas krátce před tím iDNES.cz sdělil, že když to Vít neudělá, vláda ho odvolá. Za hlavního hygienika a zároveň svého náměstka se nepostavil ani Heger.

"U vysokých politických funkcí je tradice, že presumpce neviny se nebere tak jako u běžného občana," prohlásil ministr zdravotnictví.

Hegera podpořil i premiér Nečas, který dal Vítovi ve středu odpoledne "nůž na krk". "Musí si vzít neplacenou dovolenou, nebo bude odvolán," napsal v SMS zprávě iDNES.cz Nečas. Heger pak při jednání vlády oznámil, že Vít o neplacené volno na obě pozice, které zastává, skutečně požádal.

"Bude postaven mimo službu do definitivního rozhodnutí případu," prohlásil po jednání vlády premiéra. Víta v pozici hlavního hygienika nahradí jeho zástupkyně Viera Šedivá.

Dosavadnímu hlavnímu hygienikovi Vítovi hrozí až 10 let vězení. Podle policie totiž "přihrál" milionovou zakázku pro ministerstvo manželovi své podřízené (více o obvinění čtěte zde).

Už v průběhu dne dával Heger najevo, že Vít ve své funkci zůstat nemůže. "Tu věc musím řešit na úrovni vlády," řekl iDNES.cz Heger. Právě vláda jako celek může Víta odvolat z funkce hlavního hygienika, zatímco z pozice svého náměstka může ministr zdravotnictví Víta sesadit sám.

Vít byl obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. "K obvinění se nebudu vyjadřovat, protože vyšetřování stále probíhá. Necítím se vinen a věřím, že vyšetřování potvrdí mé přesvědčení," sdělil už dříve iDNES.cz Vít.

K výměně hlavního hygienika vyzývají VV i opoziční ČSSD

Na jeho odchod z funkce ještě před tím, než požádal o "nucenou" neplacenou dovolenou, tlačili jak koaliční, tak opoziční politici.

"Na svém místě už nemá co dělat," řekla ve středu místopředsedkyně Sněmovny a Věcí veřejných Kateřina Klasnová. "Jestliže je vysoce postavený státní úředník podezřelý z machinace s výběrovými řízeními a státní zakázku údajně přihrává své podřízené z ministerstva zdravotnictví, respektive jejímu manželovi, a ministerstvu zdravotnictví hrozí vinou jeho konání pokuta, nemůže na svém postu setrvat," uvedla Klasnová.

Výměnu hlavního hygienika požadovala i ČSSD. "Chtěl bych pana premiéra vyzvat, aby provedl nezbytné personální změny. Není v souladu s politickou kulturou, aby svou funkci vykonával takto vysoce postavený úředník, který byl obviněn," uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Trestní oznámení na Víta podala loni organizace Transparency International. "Jde o poptávkové řízení na strategické poradenství pro ministerstvo zdravotnictví," řekl před časem Vladan Brož z Transparency International.

Výběrové řízení se ale nekonalo. Zakázku na externího poradce získal Otakar Vychodil, který měl za 2,5 milionu korun ročně pomoci ministerstvu s ochranou veřejného zdraví. Přitom na stejnou práci má ministerstvo zvláštní odbor. A v době, kdy smlouva vznikla, vedla odbor Vychodilova manželka a Vítova známá Karla Říhová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video