Štěpánovi komunisté chtějí jít do voleb

  • 250
Komunistická strana Československa Miroslava Štěpána se chce dostat do sněmovny. Od své registrace na ministerstvu vnitra v roce 1995 by se účastnila voleb vůbec poprvé, oznámil její generální tajemník na tiskové konferenci. Grebeníčkovi komunisté se konkurence nebojí.

Miroslav Štěpán hlásil už na počátku existence strany, která se nejprve jmenovala Strana československých komunistů, dnes KSČ, že půjde do volebního klání.

Předlistopadový předseda pražských komunistů si to ale rozmyslel ve chvíli, kdy měl složit volební kauci. "Ty poplatky jsou nehorázné," řekl Štěpán iDNES.

Dnes tvrdí, že jeho strana sílí a zájem o ni mají i členové KSČM, kteří jsou prý zmateni chováním jejích poslanců. "Proto spojujeme naši aktivitu s určitou výzvou, aby komunisté nesplynuli se sociální demokracií," vysvětlil.

Komunistická strana Československa se tedy bude orientovat především na voliče KSČM. "Těm, kteří to myslí opravdu vážně, když volí KSČM, chceme nabídnout možnost obrátit se k nám," dodal Štěpán.

KSČM se Štěpána nebojí
KSČM ale o své voliče nemá strach. "Jestli si předseda této strany, on si říká generální tajemník, myslí, že tím přispěje k rozmělnění levicového potenciálu, tak toho bych se nebál," řekl iDNES místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Štěpán uvedl, že minulý měsíc přišlo na schůze jeho KSČ celkem osm tisíc lidí. Nespokojení členové KSČM podle něj založili platformu za obnovu komunistické strany. Nechtěl ale jmenovat nikoho z jejích členů, prý aby je nevystavil šikaně.

O platformě v KSČM nikdo neslyšel. "KSČ slouží jako nástroj zviditelňování jednoho dvou lidí. Zdá se, že vzpomínky nerezaví a že si pan Štěpán rád hraje na politiku. S tímto subjektem a se svou reputací těžko ve volbách uspěje," míní Dolejš.

Ani ostatní strany v úspěch KSČ nevěří
V úspěch Štěpánovy strany nevěří ani předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. "Pevně doufám, že voliči dají všem předlistopadovým reprezentantům jasně najevo, že si jejich působení na politické scéně nepřejí," řekl iDNES.

Úplně klidným ho však zpráva přece jen nenechává. "Pokládám za tristní, že 15 let po revoluci chce pan Štěpán kandidovat v demokratických volbách. Vždyť demokratické volby byly vždycky to, co si tihle lidé nepřáli," dodal.

Podle předsedy opoziční ODS Mirka Topolánka neměla být Štěpánova strana vůbec registrována. "Tento subjekt naplňuje paragrafy zákona o zločinech komunismu a nacismu," vysvětlil. "Představuje velkou hrozbu pro demokracii," dodal.

Štěpán poslal na lidi vodní děla
Miroslav Štěpán byl z komunistické strany vyloučen po listopadu 1989. Vrátil se do ní po návratu z vězení. Trest si odpykával za to, že nařídil použití vodních děl a granátů se slzotvorným plynem proti účastníkům demonstrace 28. října 1988.

Byl odsouzen na dva a půl roku, už po roce byl ale podmínečně propuštěn za slušné chování. Po prostějovském sjezdu v roce 1993 byl Štěpán ze strany vyloučen podruhé. Tehdy si založil vlastní komunistickou stranu.

Tvrdí, že KSČ už má přes deset tisíc členů. Členský příspěvek deset korun měsíčně prý platí polovina z nich. Po několika letech se s ním nepohodl bývalý člen Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák a založil si svoji KSČ.

Komunistická strana Československa se chce dostat do Poslanecké sněmovny, oznámil její generální tajemník Miroslav Štěpán na tiskové konferenci. (1. prosince 2004)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video