Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajinští uprchlíci v datech: na 180 tisíc jich chce zůstat, bojují s češtinou

Od vypuknutí války přesně před dvěma lety našlo v Česku azyl skoro 600 tisíc Ukrajinců. Přijmout takové množství nově příchozích se pro zemi stalo jednou z největších výzev v novodobé historii. Dnes zde žije 380 tisíc Ukrajinců, z toho 180 tisíc tu plánuje zůstat další dva roky a déle. Vyplynulo to z nejnovějšího průzkumu společnosti PAQ Research.
Prezident Petr Pavel se setkal s ukrajinskými uprchlíky. (23. února 2024)

Prezident Petr Pavel se setkal s ukrajinskými uprchlíky. (23. února 2024) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Irina Koval do Česka prchla z Ukrajiny před válkou. Tam pracovala jako dispečerka vlakové dopravy, v Česku si našla práci jako pomocná kuchařka. Čechům je za pomoc velmi vděčná, lehce se jí ale nežije. „Žijeme velmi skromně a prakticky na všem šetříme,“ popisuje. V sehnání lepší práce jí brání neznalost češtiny. Ani za necelé dva roky v Česku se jazyk moc dobře nenaučila. Příběh Iriny je typickou ukázkou života ukrajinských uprchlíků v Česku.

Udělám vše pro to, aby Ukrajina válku vyhrála, řekl Rakušan a sklidil potlesk

Ukrajinci si tady našli bydlení i práci. Po příchodu do Česka většina byla závislá na pomoci místních, dnes 79 procent bydlí převážně v nájmu, který zvládají sami platit. Přes 70 procent má práci.

Jenže pro více než polovinu z nich je jejich práce horší než na Ukrajině, pobírají nízké mzdy a trpí příjmovou chudobou. Podle výzkumníků je pro ně největší bariérou čeština. Pouze 35 procent se zvládne plynně domluvit, ostatní dají dohromady jen pár vět a frází. „Přestože se v češtině zlepšují, pořád velká část z nich nemá potřebnou úroveň,“ podotýká hlavní autorka výzkumu PAQ Research „Hlas Ukrajinců“ Kateřina Šafářová.

Částečně je to proto, že sami Ukrajinci nemají potřebu se zdokonalovat, nebo protože kvůli pracovní vytíženosti nemají čas. „Na nízkokvalifikovaných pozicích často pracují mnohem více než 40 hodin týdně a pak nemají kapacitu se češtinu učit,“ vysvětlila Šafářová. Podle ní by pomohlo, kdyby v učení češtiny uprchlíkům více pomáhali zaměstnavatelé.

Ve školách se to povedlo. Velmi pozitivně hodnotí výzkumníci začlenění ukrajinských dětí do škol. Na základní školy chodí 90 procent z nich. „To se povedlo nad očekávání. Sice jsou školy, které mají čistě ukrajinské třídy, ale většina dětí je rozprostřena ve třídách v malých počtech,“ řekl Daniel Prokop z PAQ Research. I u dětí ale znalost češtiny pokulhává. Dobře se domluví 57 procent. U dětí je znalost jazyka důležitá, aby lépe zapadly do kolektivu, dostaly se na střední školy a zvýšily své šance na dobré uplatnění na pracovním trhu. K tomu jim právě pomáhá také to, že jsou ve třídách v menších počtech a snižuje se tak šance, že vytvoří uzavřené skupiny a budou se bavit jen mezi sebou

Češi změnili postoj k Ukrajincům

Po vypuknutí války skoro všichni Češi ochotně Ukrajincům pomáhali, postupem času přibývalo lidí, kteří na demonstracích křičí, že kvůli Ukrajincům se mají hůře. V posledním půl roce je názor Čechů na setrvání Ukrajinců nicméně stabilní. Loni v červnu si podle agentury STEM myslelo 56 procent Čechů, že je správné, abychom tady měli ukrajinské uprchlíky. Letos v lednu tento názor zastávalo 53 procent lidí.

Zato narostl počet lidí, kteří by chtěli konec války i za cenu, že Ukrajina přijde o některá území. Dnes tento názor zastávají více než dvě třetiny Čechů. „Pravděpodobně se projevuje únava z konfliktu, který vede k pocitu, že ideální by bylo tuto válku co nejdříve ukončit,“ uvedl ředitel výzkumu STEM Jaromír Mazák. O něco méně než polovina Čechů je přesvědčeno, že by tu ukrajinští uprchlíci být neměli. Je to dáno i tím, že Češi mají zkreslenou představu o tom, jak moc jim stát pomáhá.

„Lidé si představují, že finanční pomoc státu pro ukrajinské uprchlíky je pětinásobná nebo sedminásobná, než skutečně je. Řádově nadhodnocují množství peněz, které ze státního rozpočtu jdou jako podpora,“ sdělil ředitel STEM Martin Buchtík.

Lidé nadhodnocují skutečnou pomoc uprchlíkům a chtějí rychlý konec války

Na humanitárních dávkách jim podle ministra vnitra Víta Rakušana bylo vyplaceno asi 47 miliard korun, do rozpočtu se ale díky pracujícím uprchlíkům už 35 miliard vrátilo, řekl v pátek při další „Debatě bez cenzury“ v Praze. Počet zaměstnaných uprchlíků přitom stále stoupá.

Lidé si myslí, že pomoc pro uprchlíky je až sedmkrát vyšší, než je.

Přínos ukrajinských uprchlíků pro českou společnost ocenil rovněž prezident Petr Pavel. Včera si na Pražský hrad pozval patnáct z nich například učitelku, kameramana, lektorku hudebních kurzů pro děti či provozovatele restaurací a cukráren. Po setkání s nimi vyzdvihl, že mohou do budoucna pomoci českému pracovnímu trhu, který se potýká s nedostatkem lidí.

Rusku Češi dávají čtyřku

V pomoci poslané přes neziskové organizace byli Češi štědří. Nevládní organizace vybraly během dvou let celkem sedm miliard korun a pomohly třem milionům Ukrajinců. Největší část peněz získal Člověk v tísni. Organizace z nich mimo jiné podpořila i tři desítky ukrajinských médií, aby se k lidem dostávaly informace o válce.

Projekt Paměť národa a společnost Post Bellum vybraly půl miliardy. Většinu použily na obranný materiál. Dobrovolníci díky těmto penězům vyrobili 13 tisíc neprůstřelných vest. Podle neziskových organizací ale postupem času i čeští dárci dávají Ukrajincům méně peněz. Názor na Rusko se pak mezi Čechy zhoršuje.

Agentura STEM se pravidelně ptá respondentů, jakou by mu dali známku jako ve škole. Od Čechů by dostalo čtyřku. A zatímco Ukrajince by bralo za souseda 45 procent Čechů, Rusa 36 procent.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...