Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: iDNES.cz

STEM: ČSSD udržuje náskok, volilo by ji téměř 33 procent lidí

  • 1502
Pokud by se nyní konaly volby do Sněmovny, s přehledem by je vyhráli opoziční sociální demokraté. Volilo by je téměř 33 procent lidí. Vládní ODS by na hlasovacím lístku zatrhlo 22 procent voličů. Aktuální průzkum agentury STEM znovu potvrdil pozvolný trend oslabování ODS a posilování ČSSD.

Stranické preference tří menších parlamentních stran se oproti poslednímu průzkumu, který proběhl v červnu, téměř nezměnily.

Komunisté by dostali necelých dvanáct procent hlasů, zelení 8,4 procenta. Polepšili by si pouze lidovci, kteří by nyní získali skoro šest procent hlasů. To je o 1,5 procenta více než před prázdninami. Z neparlamentních stran obdržela nejvíce hlasů SNK ED, volilo by ji 0,4 procenta voličů.

Průzkum probíhal mezi 1 354 respondenty ve dnech 29. srpna až 8. září. V průběhu výzkumu se konal sjezd Strany zelených, jeho výsledky však do stranických preferencí příliš nezasáhly. Stejně tak se zatím ve výsledcích neprojevila aféra kolem poslance Moravy, která naplno propukla až ke konci výzkumu agentury STEM.

Preference září 2008

Většinu v parlamentu by při současném rozložení preferencí získala opozice, která by obsadila 114 křesel, zbylých 86 by připadlo vládní koalici. Stejné rozložení sil vyšlo také z červnového průzkumu.

Průzkum znovu potvrdil prohlubující se propast mezi preferencemi dvou nejsilnějších stran. Zatímco ODS měla před prázdninami 24 procent hlasů, dnes jich má 22,3. Socialisti si také mírně pohoršili - před prázdninami by je volilo 33,7 procent voličů, na začátku školního roku jim připadl výsledek 32,6.

Těsně před krajskými a senátními volbami tak dva největší politické rivaly dělí rozdíl deseti procentních bodů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video