Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

StB přečetla miliony soukromých dopisů

  21:55
P r a h a - Odposlouchávání, čtení soukromých dopisů, filmování a jiné metody vpádů do soukromí dosáhly během totalitní éry podle nejnovější podrobné studie Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) šokujících rozměrů. Vůbec nikdo si nemohl být jistý: StB rozlepila a přečetla desítky milionů dopisů ročně a odposlouchávala tisíce telefonních hovorů. "Dopis kohokoli komukoli mohl být otevřen," říká autor studie Daniel Povolný z odboru dokumentace ÚDV. S trochou nadsázky se dá říci, že špiclování obyvatel bylo samostatným průmyslovým odvětvím, které zaměstnávalo stovky a nepřímo tisíce lidí.

"Zjištění získaná operativní technikou demoralizovala lidi při výsleších. Měli pak pocit, že 'oni' na ně všechno vědí," vysvětluje náměstek ÚDV Pavel Bret.

Tehdejší režim také tímto způsobem pořádal svérázné průzkumy veřejného mínění: otevíraly se namátkově dopisy a jejich čtením se zjišťovala nálada ve společnosti.

Cenzura se odborně nazývala Prověrka korespondence a začala ve velkém poprvé v roce 1949. V roce 1966 už prošlo rukama příslušníků tajné bezpečnosti neuvěřitelných devětadevadesát milionů zásilek. Umožnilo to nové zařízení s krycím názvem JEZERO (ve skutečnosti šlo o velkou napařovačku k rozlepování zásilek a pneumatický lis k jejich opětnému zalepování).

A pokud kontrolované dopisy obsahovaly peníze, měl adresát smůlu: všechny bankovky, které byly v dopisech, končily v rukou příslušníků tajné policie. Nebyly to malé částky. Například jen z dopisů určených původně Barboře G. z Prahy získala StB 180 000 korun. Paní totiž za poplatek nejméně deseti korun rozesílala horoskopy a netušila, že téměř všechny dopisy s penězi končí v rukou tajné policie.

V roce 1968 se však veřejnost dozvěděla o řadě pracovišť tajné bezpečnosti na poštách, a tak v období normalizace je musela StB znovu pokoutně vybudovat.

Kontroloři byli zčásti vedeni jako pracovníci pošt. Režimu však nesloužili jen agenti na poštách. "StB měla k dispozici tu nejmodernější techniku, kterou bylo možné získat.

Součástková základna byla zčásti zdejší, ale z ciziny nebylo problém získat cokoli včetně zařízení, na které bylo vyhlášeno embargo. Pod různými krycími cíly byly dokonce úkolovány vědeckovýzkumné ústavy," říká Daniel Povolný.

Paradoxem bylo, že zařízení pro operativní techniku montovali ze součástek dodaných od vybraných podniků vězni ve věznicích v Ruzyni a ve Valdicích.

Další aparát byl také rozsáhlý. Jen pro překlad odposlouchaných či zachycených cizích hovorů zaměstnávala v roce 1976 StB čtyřiačtyřicet překladatelů a překladatelek.

Tajní policisté dokonce upozorňovali, že jim chybějí tlumočníci pro německé dialekty z oblastí Rakouska, Bavorska a Švýcarska. Podobně se jim nedostávalo překladatelů z vlámštiny, rumunštiny, arabštiny, norštiny, čínštiny či albánštiny.

Pro instalování odposlechů měla tajná policie ve svých archivech stavební plány bytů řady pražských sídlišť. Ale hlavně šlo o cizince.

Ty bylo třeba mít pod kontrolou či je využít k průmyslové špionáži. Nejméně ve dvanácti největších pražských hotelích byl odposlech namontován trvale.

Stejně jako pracovníci jiných oborů i ti, kteří špiclovali, se museli vzdělávat. Například se dochoval záznam o dvoudenním školení v roce 1977 o omítkách, malbách a tapetách.

Přítomní konstatovali, že tapety (které zrovna přicházely do módy) jsou problematické, protože pod nimi namontované odposlouchávací zařízení se špatně zamaskovává. Tajná bezpečnost si potom nechala objednat pět set speciálních nožů na řezání tapet.

"Před odjezdem do Německa mne přijal německý velvyslanec. Byla to zvláštní schůzka. Věděl, že je odposloucháván, tak pustil rádio, to řvalo a my jsme se přitom bavili," popisuje schůzku na německém velvyslanectví někdejší disident a dnešní pražský rabín Karol Sidon.

Je obrovský rozsah cenzury, odposlechů a dalších druhů špiclování, které doložila nová studie, velkým překvapením? "Ta zjištění odpovídají povaze režimu," říká náměstek ÚDV Pavel Bret. Upozorňuje navíc, že představitelé komunistické bezpečnosti si byli dobře vědomi, čeho se dopouštějí.

Proto všechny zprávy, které byly získány například odposlechem či jinou podobnou technikou, musely být přepracovány tak, aby to nebylo poznat.

 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...