Stávka nebude, odboráři se dohodli

Ostrava - Odboráři Nové huti, která je největší ocelárnou v zemi, se dohodli s vedením podniku na letošních mzdách a ukončili stávkovou pohotovost. Zaměstnanci Nové huti dostanou letos měsíční průměrnou mzdu 19 400 korun a podnik jim také vyplatí dlužné peníze z minulého roku. Loňská průměrná mzda v podniku byla 18 128 korun, což bylo o 400 korun méně, než stanovila kolektivní smlouva. Odbory ještě před několika dny růst průměrných mezd na 19 400 korun odmítaly a požadovaly o 400 korun více.
"Věříme, že si podnik na zvýšení mezd dokáže vydělat," řekl ekonom odborářů František Seidl 20. března, kdy odbory vyhlásily svůj záměr: připravit k prosazení svých požadavků demonstraci, po níž bude následovat jednohodinová a poté i osmihodinová stávka.

Vedení Nové huti však už tehdy další zvyšování platů odmítlo a na tomto postoji setrvalo. "Firma si další růst mezd nemůže dovolit. Dlužíme věřitelům deset a půl miliardy korun," vysvětlila to mluvčí Nové huti Sylva Mazurková. 

Odbory a vedení Nové huti se také dohodly, že pokud firma letos bude hospodařit se ziskem nejméně 100 milionů korun, obdrží každý zaměstnanec odměnu 1200 korun.

Spor o kolektivní smlouvy trvá v Nové huti už bezmála půl roku. Kolektivní smlouvu na letošní rok podepíší vedení a odboráři Nové huti v pátek.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video