Boris Šťastný na místopředsedu strany kandidovat nebude.

Boris Šťastný na místopředsedu strany kandidovat nebude. | foto: Michal Šula, MAFRA

Šťastný nechce být místopředsedou ODS. Nebudu kompromisní smířlivák, říká

  • 52
Poslanec ODS Boris Šťastný na oblastním sněmu ODS v Praze 10 odmítl nominaci na místopředsedu strany. Jako hlasitý odpůrce šéfa občanských demokratů Petra Nečase nechce podle svých slov hrát roli "kompromisního smířliváka nebo pštrosa s hlavou v písku".

O tom, zda bude Boris Šťastný kandidovat na post místopředsedy ODS, se spekuluje už delší dobu. On sám doposud váhal. Ve středu večer pak oznámil, že do vedení strany kandidovat nebude.

"Mé názory na příčiny i řešení hluboké krize ODS se zjevně diametrálně liší od názorů a postojů stávajícího vedení strany. Proto za situace, kdy před kongresem jasně a zřetelně nepovstal žádný jiný kandidát na předsedu, nebudu usilovat o pozici 'opozičního' místopředsedy předsedy Petra Nečase," prohlásil.

"Neumím a nechci hrát roli kompromisního smířliváka nebo pštrosa s hlavou v písku. Takových je tu víc než dost," dodal. 

Poslanec, který patří mezi rebely z ODS a je hlasitým odpůrcem Petra Nečase, už dříve vyjádřil svůj postoj k řešení krize ve straně. ODS má podle něj jedinou šanci se zachránit. A tou je, aby přemluvila Václava Klause k návratu do pozice čestného předsedy strany.

"Občanská demokratická strana byla unikátním pravicovým liberálně-konzervativním projektem s jasně definovaným souborem idejí. Kdo jiný než on by nám měl pomoci vrátit se ke kořenům. Kdo jiný než on by měl pomoci resuscitovat napůl mrtvou pravici v naší zemi," doplnil Šťastný, který Klausovi dělal v minulosti poradce (více o jeho přání návratu Klause čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video