Nový veřejný ochránce práv Stanislav Křeček | foto: Václav Šálek, ČTK

Křeček nezná své kompetence a podkopává důstojnost Romů, zazněla kritika

Několik občanských členů Rady vlády pro záležitosti romské menšiny vydalo v pondělí stanovisko, ve kterém kritizují vyjádření současného Veřejného ochránce práv Stanislava Křečka ke Strategii romské integrace na roky 2021-2030. Podle členů rady nezná Křeček své kompetence. Jeho výměnu názorů prostřednictvím médií nepovažují za důstojnou roli ochránce.

„Za zcela nežádoucí a nekorespondující se smyslem a zásadami legislativního procesu je nutno označit situaci, kdy se veřejný ochránce práv vyjadřuje k ještě neschválenému dokumentu nejen nestandardně, ale též zcela nepravdivě,“ uvádí šest členů občanské rady ve svém prohlášení, které zveřejnil server Romea.cz.

Podle nich Křeček „nezná rozsah svých kompetencí, když tvrdí, že vytvoření zprávy reflektující nové poznatky ve vztahu k protiprávním sterilizacím nespadají do jeho kompetencí“. 

Za nepřípustně předsudečné považují dále jeho výroky, že Strategie je nerealizovatelným dokumentem sestaveným bez znalosti věci.

„Cíleně podkopává důstojnost Romů“

Jsou proto toho názoru, že by se měl Křeček „zamyslet nad tím, jak kvalitně a efektivně vykonává svou práci, zvláště pokud cíleně podkopává důstojnost Romů v rozporu s výkonem jeho funkce, čímž zároveň snižuje důstojnost nejen své osoby, ale též úřadu, který zastupuje“.

Strategie integrace opět nepočítá s aktivní spoluúčastí Romů, vyčítá Křeček

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček své připomínky ke strategii na dalších deset let zveřejnil minulý týden. Strategie se podle něho pohybuje ve starých mantinelech a nepočítá s tím, že by se Romové na procesu aktivně podíleli. Z toho důvodu ji považuje za nerealizovatelnou.

Křeček dále vyčetl zadavatelům strategie, že ani po činnosti mnoha neziskových organizací, vládních výborů a agentur nejsou k dispozici data pro posouzení.

„Absence důrazu na potřebnou spoluúčast Romů na řešení těchto problémů, který třeba při výčtu ‚strategických cílů‘ zcela chybí,“ poukázal také ombudsman.

Strategie romské integrace na roky 2021-2030 navazuje na Strategii romské integrace do roku 2020, kterou schválila vláda 23. února 2015. Pracovali na ní ve spolupráci s kanceláří Rady vlády pro záležitosti romské menšiny neziskové organizace či zástupci jednotlivých ministerstev. I nový dokument bude schvalovat vláda.

Před úřadem ombudsmana se sešli odpůrci i příznivci Stanislava Křečka:

20. února 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video