Stanislav Křeček

Stanislav Křeček | foto: Profimedia.cz

Strategie integrace opět nepočítá s aktivní spoluúčastí Romů, vyčítá Křeček

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček se ostře vyhranil proti nové strategii romské integrace na roky 2021 až 2030. Pohybuje se podle něho ve starých mantinelech a nepočítá s tím, že by se Romové na procesu aktivně podíleli. Z toho důvodu ji považuje za nerealizovatelnou.

Křeček vyčetl zadavatelům stratgie, že ani po činnosti mnoha neziskových organizací, vládních výborů a agentur nejsou k dispozici data pro posouzení.

„Absence důrazu na potřebnou spoluúčast Romů na řešení těchto problémů, který třeba při výčtu ‚strategických cílů‘ zcela chybí,“ poukazuje také ombudsman.

„Nepopírám diskriminační jednání, ani lidí, ani úřadů, ani politiků. Máme za sebou 20 let 21. století a stále jsme se neposunuli z místa,“ pokračuje Křeček.

Romové jsou neaktivní menšina, míní Křeček. V úřadu zváží noc krátkých nožů

“Už nám vyrostla dalších generace Romů, ale strategie stále hovoří v těch samých pojmech, aniž by sama dokázala otevřeně pojmenovat věci, jak jsou. Bez toho, že si budeme něco nalhávat, nikam se neposuneme,“ kritizuje.

Strategie romské integrace na roky 2021-2030 navazuje na Strategii romské integrace do roku 2020, kterou schválila vláda 23. února 2015. Pracovali na ní ve spolupráci s kanceláří Rady vlády pro záležitosti romské menšiny neziskové organizace či zástupci jednotlivých ministerstev. I nový dokument bude schvalovat vláda.

Aktivně neusilují o soužití, tvrdí Křeček

Křeček po nástupu do úřadu před rokem řekl, že nechce problematiku diskriminace preferovat na úkor jiných oblastí. V rozhovoru pro Českou televizi upozornil, že nepočítá Romy mezi aktivní menšiny usilující o soužití s většinou.  Za jejich práva ale prý mluví kdekdo.

„Neznám žádné představitele Romů, kteří by se organizovali, kteří by říkali, jaké má být soužití s většinovou společností nebo za jakých podmínek budeme odstraňovat vyloučené lokality,“ tvrdil.

Nový ombudsman dále popřel, že by v úřadu nehájil práva Romů. „Myslím si ale, že i oni by měli aktivně přispět k tomu, aby nebyly vyloučené lokality,“ uzavřel. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video