Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v Istanbulu za Rusko podepsal dohodu...

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v Istanbulu za Rusko podepsal dohodu zprostředkovanou OSN a Tureckem. Dohoda s Ukrajinou umožní vývoz ukrajinského obilí. | foto: Reuters

STALO SE DNES: Kyjev s Moskvou dohodl vývoz obilí. V Donbasu zakázali Google

  • 4
Zástupci Ruska a Ukrajiny se podepsali pod dohodu umožňující vývoz obilí z černomořských přístavů. Ministerstvo vnitra navrhuje změnu lustračního zákona. V Itálii by se podle průzkumu mohly do vlády dostat strany, které mají dobré vztahy s Ruskem. V Česku se zvýšil počet případů echinokokózy, lidé se mohou nakazit pozřením infikovaného lesního ovoce. Proruští separatisté v Donbasu zakázali Google.

Zástupci Ruska a Ukrajiny se v Istanbulu podepsali pod dohodu zprostředkovanou OSN a Tureckem. Ta má umožnit vývoz milionů tun ukrajinského obilí z Černého moře. Přístavy jsou nyní zablokované. Podle OSN bude dohoda plně funkční během několika týdnů.

Miliony tun obilí z přístavů zmírní hlad světa, Ukrajina se dohodla s Ruskem

Podle návrhu ministerstva vnitra se členové vlády mají prokazovat čistým lustračním osvědčením. To nemůže předložit bývalý premiér Andrej Babiš. Pokud tedy návrh projde, nemohl by se již do vlády vrátit.

Rakušan navrhuje změnu lustračního zákona. Do vlády by už nepustila Babiše

Podle průzkumu by v Itálii v parlamentních volbách vyhrála strana Bratři Itálie, která by mohla sestavit vládu s Ligou Mattea Salviniho a se Vzhůru Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho. Tyto tři strany mají přitom dobré vztahy s Ruskem. Předčasné volby se budou konat na podzim, premiér Mario Draghi v červenci rezignoval.

Kreml bouchá šampaňské, v Itálii po pádu vlády míří k moci jeho spojenci

V Česku zaznamenali lékaři více případů echinokokózy, kterou způsobují larvy liščích tasemnic. Do lidského těla se parazit může dostat pozřením lesního ovoce, které je infikované liščími výkaly. Příznaky se přitom mohou u lidí objevit po pěti až 15 letech od infekce.

Čechy začala více trápit liščí tasemnice, mohou se nakazit z lesního ovoce

Proruští separatisté v Donbasu zablokovali internetový vyhledávač Google na území Doněcké a Luhanské lidové republiky. Podle ruských úřadů šíří zavádějící informace ohledně války na Ukrajině. Podle šéfa DNR Denise Pušilina Google „na příkaz svých kurátorů z americké vlády propaguje terorismus a násilí vůči všem Rusům“.

Separatisté v Donbasu zakázali Google. Podle Rusů šíří lži o válce


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video