Stoupající kouř po explozích, které byly slyšet od ruské vojenské základny u...

Stoupající kouř po explozích, které byly slyšet od ruské vojenské základny u letoviska Novofedorivka. (9. srpna 2022) | foto: Reuters

STALO SE DNES: Ukrajina zničila devět letadel, Slovnaft zaplatil za ropu

  • 2
Zničili jsme devět ruských letadel, hlásí ukrajinský generální štáb po explozích na Krymu. Rusové mají důvod, proč neobviňovat Ukrajinu z úterních výbuchů na letecké základně. Slovnaft zaplatil poplatky za ropovod Družba, produkt už opět teče. Vláda zvažuje zavedení válečné daně. Trump splachoval do záchodu důležité listiny, mám důkaz, tvrdí novinářka. Přinášíme přehled středečních zpráv.

Ve své pravidelné svodce, která vyšla ve středu, informoval ukrajinský generální štáb o devíti zničených ruských letadlech za posledních 24 hodin. Kde a jak byly letouny zlikvidovány, neupřesnil. Naopak ukrajinské vzdušné síly na sociálních sítích potvrdily, že se tak stalo na Krymu.

Zničili jsme devět ruských letadel, hlásí Ukrajinci po explozích na Krymu

Americký Institut pro studium války (ISW) soudí, že pro Kreml nemusí být výhodné obvinit Ukrajinu z úterního útoku na ruskou leteckou základnu na Krymu. Pokud by totiž za způsobenými škodami nebyla nehoda, jak se ruské zdroje snaží zatím naznačovat, pak by Rusko muselo také přiznat, že se už neumí účinně bránit.

Kreml má důvod, proč neobviňovat Ukrajinu z úderů na panikařící Krym

Slovenská rafinerie Slovnaft po souhlasu Ukrajiny a Ruska zaplatila tranzitní poplatky za přepravu ropy jižní větví ropovodu Družba. Ropa jižní částí ropovodu, která vede i do Česka, opět začala proudit ve středu odpoledne.

Slovnaft zaplatil poplatky za ropovod Družba, ropa už opět teče

Ministr financí Zbyněk Stanjura pro CNN Prima News potvrdil, že vláda vážně debatuje o zavedení válečné daně. Na rozdíl od sektorové daně by se tato týkala především firem s mimořádnými zisky, které plynou z vnějších okolností. Zástupci hnutí ANO a SPD označili tento krok za populismus.

Vláda zvažuje zavedení válečné daně. Čirý populismus, říká opozice

Dění kolem amerického exprezidenta Donalda Trumpa začíná dosahovat bizarních rozměrů. Na veřejnosti se totiž objevily fotografie toaletních mís, ve kterých údajně splachoval důležité dokumenty v době, kdy ještě vedl Spojené státy. Jako důkaz svých tvrzení je zveřejnila respektovaná novinářka Maggie Habermanová, jež o Trumpově prezidentské éře napsala knihu.

Trump splachoval do záchodu důležité listiny, mám důkaz, tvrdí novinářka


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video