Pohled na vesnici Asklipio na Rhodosu, poblíž které stále zuří požár. (26....

Pohled na vesnici Asklipio na Rhodosu, poblíž které stále zuří požár. (26. července 2023) | foto: Reuters

STALO SE DNES: Na Rhodosu je stav ohrožení, Sněmovna kývla na změny v důchodech

  • 0
Rhodos vyhlásil kvůli požárům stav ohrožení na celém území. Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh zpřísňující pravidla odchodu do předčasného důchodu. Třiasedmdesátiletý senior dostal doživotí za vraždu ženy v Olomouci. Do Polska začaly po řece Odře z české strany připlouvat leklé ryby, Poláci jich zatím vylovili dva metráky. Americký herec Kevin Spacey byl zproštěn devíti obvinění ze sexuálních trestných činů. Přinášíme přehled středečních událostí.

Rhodos, který je stále v plamenech, vyhlásil stav ohrožení na celém území ostrova. S požáry na řeckých ostrovech i části pevniny hasiči i nadále bojují. Česká vláda nevydala doporučení občanům, aby na ostrov necestovali, uvedl později ministr zahraničí Jan Lipavský. Úřady na Korfu, které vyšetřují příčiny požáru, mají podezření na žhářství.

Ostrovy v plamenech. Celý Rhodos čelí stavu ohrožení, Korfu podezřívá žháře

Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh, který má zpřísnit pravidla odchodu do předčasného důchodu a zpomalit řádné valorizace penzí. Návrh ještě musí schválit Senát a prezident. Hnutí ANO prohlásilo, že pokud se tak stane, obrátí se na Ústavní soud.

Podmínky odchodu do předčasné penze se zpřísní, důchody porostou pomaleji

Třiasedmdesátiletého Adolfa Hlubika čeká doživotí za loňskou vraždu pracovnice herny v Olomouci. Vrchní soud zamítl jeho odvolání proti vině i trestu. Senior byl několikrát odsouzen i v minulosti, celkem za mřížemi strávil téměř padesát let. Podle znalců jeho náprava není možná.

Rekordní doživotí. Senior si ho vysloužil v 73 letech za vraždu v herně

Do Polska začaly z české strany připlouvat leklé ryby. Podle polského deníku Gazeta Wyborcza jich zatím vytáhli dva metráky. Povodí Odry už začalo ředit vodu v řece upouštěním některých přehrad. Podle předběžných odhadů může být příčinou úhynu nedostatek kyslíku ve vodě.

V Odře uhynuly stovky ryb, zřejmě neměly kyslík. Řeku ředí vodou z přehrad

Soud v Londýně ve středu zprostil amerického herce Kevina Spaceyho devíti obvinění ze sexuálních trestných činů proti čtyřem mužům. Držitel dvou Oscarů, který tato obvinění dlouhodobě odmítal, se v soudní síni rozplakal. Trestných činů, které podle rozhodnutí soudu nespáchal, se měl Spacey dopustit mezi lety 2001 až 2013 v Londýně a západoanglickém hrabství Gloucestershire.

Vyhrál i v Londýně. Spacey není sexuální predátor, řekl soud a herce rozplakal


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video