Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyhrál i v Londýně. Spacey není sexuální predátor, řekl soud a herce rozplakal

  16:18aktualizováno  17:46
Soud v Londýně ve středu zprostil amerického herce Kevina Spaceyho devíti obvinění ze sexuálních trestných činů proti čtyřem mužům. Herec, který tato obvinění dlouhodobě odmítal, se v soudní síni rozplakal.

Po více než dvanáctihodinovém jednání porota zprostila Kevina Spaceyho obžaloby. Držitel dvou Oscarů, který ve středu oslavil 64. narozeniny, se rozplakal. „Děkuji,“ vzkázal porotě. Po skončení soudního jednání si potřásl rukou se svými příbuznými i právníky a opustil místnost.

„Jsem nesmírně vděčný porotě, která věnovala čas tomu, aby zvážila všechny důkazy a fakta, než dospěla k rozhodnutí,“ uvedl herec v krátkém vystoupení pro média. „Dnešní rozsudek přijímám s pokorou,“ dodal.

Trestných činů, které podle středečního rozhodnutí soudu nespáchal, se měl Spacey dopustit mezi lety 2001 a 2013 v Londýně a západoanglickém hrabství Gloucestershire, když žil trvale v Británii. V letech 2004 až 2013 byl uměleckým šéfem londýnského divadla Old Vic.

Herec v průběhu soudního líčení tvrdil, že se ve všech bodech obžaloby cítí nevinen, a uvedl, že jeho jediným proviněním bylo, že se v jednom případě pokusil o „nešikovné flirtování“. Při čtení verdiktu se dnes rozplakal a poté poděkoval porotě.

Soudní přelíčení s čtyřiašedesátiletým Spaceym trvalo čtyři týdny. Herec čelil obvinění tří mužů, kteří uvedli, že je agresivně chytil za rozkrok. Čtvrtý, začínající herec hledající mentora, uvedl, že se probudil a Spacey na něm prováděl orální sex poté, co šel do jeho londýnského bytu na pivo, kde buď usnul, nebo omdlel.

Jsem nevinen, odmítl Spacey obžalobu ze sexuálních zločinů. Po kauci odešel

Všichni muži uvedli, že kontakt byl nechtěný, ale Spacey vypověděl, že byl ve dvou případech dobrovolný. Tvrzení třetího muže, že ho v zákulisí divadla chytil za přirození, označil za „čirou fantazii“. Herec u soudu také vypověděl, že rád a často flirtoval a byl promiskuitní.

Na čtvrtý incident na malém večírku v domě, který si pronajal na venkově, si prý Spacey nepamatuje, ale připustil, že se dotkl rozkroku muže, kterého potkal v hospodě během noci plné alkoholu. Řekl, že si špatně vyložil mužův zájem o něj a pravděpodobně se „ztrapnil“ při pokusu ho svést.

Soud v Londýně zprostil amerického herce Kevina Spaceyho devíti obvinění ze sexuálních trestných činů proti čtyřem mužům (26. července 2023).

Herec naznačil, že všichni čtyři muži se obviněním proti němu pokusili vydělat peníze. Když si Spacey vyslechl osvobozující verdikt a byl propuštěn z lavice obžalovaných, opustil soud bočním vchodem a učinil prohlášení pro média.

Na podzim roku 2017, kdy vrcholila kampaň Me Too, se herec známý z filmů Sedm nebo Americká krása stal jedním z hlavních terčů obvinění po vypuknutí skandálu kolem producenta Harveyho Weinsteina. Ze sexuálního obtěžování jej obvinily tři desítky mužů.

Měl jsem vztahy se ženami i muži, ale jsem gay, prohlásil Kevin Spacey

Obvinění měla pro uznávaného herce tvrdý dopad. Mezinárodní akademie televizních umění a věd se rozhodla neudělit Spaceymu zvláštní ocenění zakladatelů mezinárodních televizních cen Emmy a herec kvůli skandálu přišel o řadu rolí. V rámci pomyslné „očisty filmového průmyslu“ byly se Spaceym ukončeny dosavadní spolupráce a několik let s ním téměř nikdo nechtěl natáčet.

Filmová společnost Netflix jej vyhodila z natáčení seriálu Dům z karet, režisér Ridley Scott vystřihl jeho postavu z téměř hotového filmu Všechny prachy světa a scény přetočil s Christopherem Plummerem.

Když byla obvinění poprvé zveřejněna, Spaceyho právník údajně prohlásil, že jim musí čelit, pokud má být schopen pokračovat ve svém životě. Herec poté slíbil, že se vrátí do Anglie, aby očistil své jméno, a to se mu podle BBC ve středu 26. července 2023 také podařilo.

Spacey vnímal londýnský soud jako šanci na vykoupení a minulý měsíc německému týdeníku Die Zeit řekl, že „jsou lidé, kteří jsou právě teď připraveni ho najmout v okamžiku, kdy bude v Londýně zproštěn těchto obvinění“. I list The Guardian soudí, že se nyní Spacey pokusí obnovit svou hereckou kariéru.

Kevin Spacey se po rozhodnutí soudu v Londýně, který ho zprostil devíti obvinění ze sexuálních trestných činů, krátce vyjádřil pro média (26. července 2023).

Také soud v New Yorku loni v říjnu zamítl žalobu podanou na Spaceyho rovněž kvůli údajnému obtěžování. Žalobu podal v minulosti herec Anthony Rapp, který tvrdil, že se k němu Spacey choval v roce 1986, kdy Rappovi bylo pouhých 14 let, nevhodně a v opilosti ho v posteli částečně zalehl. Rapp chtěl po Spaceymu odškodnění 40 milionů dolarů (zhruba jedna miliarda korun).

V roce 2021 se společnost MCR, která produkovala seriál Dům z karet, domáhala náhrady za vzniklé ztráty poté, co herec v seriálu skončil kvůli obviněním z obtěžování. Kevin Spacey tehdy prohrál spor s producenty, kterým arbitráž přiznala nárok na přibližně 31 milionů dolarů (přes 700 milionů korun) v odškodném a výlohách.

V roce 2018 se Spacey bránil videem, v němž se stylizoval do své postavy ze seriálu Dům z karet a vysvětloval, že je nevinný. „Nehodlám platit za něco, co jsem neudělal,“ řekl v tříminutovém videu s přízvukem hlavní postavy Franka Underwooda . Video nazval Let Me Be Frank (Dovolte mi být Frankem), což je zároveň slovní hříčka, protože frank v angličtině znamená upřímný.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

21. dubna 2024

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

David Beckham žaluje Marka Wahlberga, žádá přes 8 milionů dolarů

20. dubna 2024  15:11

Bývalý fotbalista David Beckham (48) se s hercem Markem Wahlbergem (52) spřátelil, když se...

Nejsem svatý, říká Jon Bon Jovi. S manželkou jsme zažili vzestupy i pády

27. dubna 2024  10:50

Zpěvák Jon Bon Jovi (62) přiznal v rozhovoru pro deník Independent, že není žádný svatoušek. Jeho...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

27. dubna 2024

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do...

Prošla jsem si tvrdými životními zkouškami, říká violistka Jitka Hosprová

27. dubna 2024

Itálii díky třetímu manželovi považuje za svůj druhý domov. Violistka Jitka Hosprová v rozhovoru...

Jak Abrhám pomáhal, Šimek vyléval pralinky a Gott volal z krmítka. Krampol vypráví

26. dubna 2024

Premium Když se řekne Jiří Krampol, hned mi naskočí jeho role hostinského, který se v seriálu Synové a...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...