Ministr zahraničí Jan Lipavský

Ministr zahraničí Jan Lipavský | foto: ČTK

STALO SE DNES: Lipavský pojede na Ukrajinu. Přibyl rekordní počet nakažených

  • 15
Ministr zahraničí Jan Lipavský zatím neplánuje evakuaci českých diplomatů z Ukrajiny. Hnutí SPD vetovalo novelu pandemického zákona. V Česku v pondělí přibylo 30 350 nově nakažených covidem, nejvíce od začátku epidemie. Policie se zabývá večírky britského premiéra Borise Johnsona, které pořádal během lockdownu. Emeritní papež Benedikt XVI. přiznal účast na setkání o zneužívání.

Odpověď Rusku musí být rychlá a silná, řekl v úterý na tiskovém brífinku po jednání krizového štábu ministr zahraničí Jan Lipavský. Řešením by mohly být protiruské sankce. Lipavský se plánuje na Ukrajinu vydat 7. a 8. února na znamení vyjádření podpory zemi. Evakuace českých diplomatů se zatím nechystá. Doporučil také českým občanům, aby do příhraničí Ukrajiny necestovali.

Lipavský navštíví horké příhraničí na Ukrajině. Věří v diplomatické řešení

Hnutí SPD zablokovalo jednání o novele pandemického zákona. Podle lídra hnutí Tomia Okamury je zákon jen jiným pojmenováním nouzového stavu. Tvrdí, že pokračuje diskriminace neočkovaných. Proti novele protestovali před Sněmovnou odpůrci protiepidemických opatření i s maketou šibenice.

Okamura zablokoval pandemický zákon. Politikům vadí šibenice demonstrantů

Laboratoře v Česku v pondělí odhalily 30 350 pozitivních případů nákazy covidem. Je to nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Je to poprvé, kdy přesáhl počet nově nakažených 30 tisíc. Navzdory rekordním nárůstům ale počet hospitalizovaných klesá. V nemocnicích bylo 1 695 lidí s covidem, o sedm procent méně než předešlé pondělí.

Přibylo 30 350 pozitivních případů, nejvíc od začátku epidemie

Britský premiér Boris Johnson měl na jaře 2020 během lockdownu narozeninovou oslavu. V té době přitom ve Velké Británii platil zákaz společenských shromáždění uvnitř budov. Jedná se o desáté premiérovo nedodržení vlastních pravidel, které vyšlo napovrch. Johnsonovými večírky se nyní zabývá policie.

Johnson měl za lockdownu i oslavu narozenin. Jeho večírky už se zabývá policie

Emeritní papež Benedikt XVI. uznal, že k případům zneužívání v bavorské arcidiecézi, kterou kdysi vedl, vydal dříve nepravdivé prohlášení. V roce 1980 se účastnil zasedání, kde se mluvilo o knězi, který byl později odsouzen za sexuální zneužití dětí. Podle sekretáře bývalého papeže se Benedikt XVI. omlouvá a žádá o prominutí za pochybení.

Neřekl jsem pravdu. Papež Benedikt přiznal účast na setkání o zneužívání


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video