Žena nakládá své zavazadlo do autobusu, když se v rámci evakuace připravuje na...

Žena nakládá své zavazadlo do autobusu, když se v rámci evakuace připravuje na odjezd z města Kirjat Šmona v severním Izraeli u hranic s Libanonem. (19. října 2023) | foto: Profimedia.cz

STALO SE DNES: Izrael evakuuje město u Libanonu. Thunbergová podpořila Gazu

  • 3
Izrael evakuuje město u Libanonu. Starostu Myslinky na Plzeňsku zabila bývalá manželka s kumpány. Jako nový člen Americká akademie umění a věd byl přijat jako třetí Čech egyptolog Miroslav Bárta. Aktivistka Thunbergová podpořila Gazu. Ministři se dohodli na snížení přesčasů a zvýšení platu pro české lékaře. Podívejte se na přehled pátečních událostí.

Izrael v pátek nařídil evakuaci obyvatel města Kirjat Šmona na severu země u libanonské hranice, kde v posledních dnech dochází k častým střetům mezi izraelskou armádou a ozbrojenci na libanonské straně. S odvoláním na izraelské ministerstvo obrany o tom informovala agentura Reuters. Hnutí Hamás tvrdí, že Izrael zasáhl pravoslavný kostel ve městě Gaza, kde se skrývali křesťané. Izrael to nekomentuje.

Izraelci evakuují město u Libanonu. Hamás tvrdí, že v Gaze zasáhli kostel

Starostu Myslinky na Plzeňsku zabila jeho bývalá manželka a její dva kumpáni v pražském bytě, redakce MF DNES to zjistila z důvěryhodného zdroje. Podle něj pachatelé oběti prostřelili hlavu tesařskou pistolí a mrtvolu odvezli do lesa na Tachovsku, tam auto i s tělem zapálili. Údajně to udělali kvůli zisku z následného dědictví. Dnes poslal tachovský okresní soud obviněnou trojici do vazby.

Starostu zabila bývalka s kumpány, kvůli dědictví ho střelili tesařskou pistolí

Americká akademie umění a věd v Cambridge existuje už 243 let, jejími členy byli američtí prezidenti i slovutní vědci jako třeba Darwin nebo Einstein. Nově do ní byl přijat také egyptolog Miroslav Bárta. Je to úspěch i pro Univerzitu Karlovu, kde jako profesor působí.

Teprve třetí Čech. Egyptolog Bárta se stal členem prestižní americké instituce

Švédská klimatická aktivistka symbolicky podpořila Palestince v Gaze. Na svém Instagramu zveřejnila fotografii, kde spolu se svými kolegy drží propalestinské transparenty. S příspěvkem přichází v době, kdy se izraelská armáda chystá vstoupit do Gazy a zničit teroristickou organizaci Hamás, jež na začátku října brutálně zavraždila víc než 1 400 lidí.

Stojím za Gazou, vzkázala Thunbergová na Instagramu světu

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka se v pátek odpoledne sešli se zástupci lékařů. Společně se dohodli na změnách zákoníku práce, které by umožnily 24 hodinové směny a snížily množství přesčasů. Navíc se doktoři dočkají i více peněz.

Lékařům snížíme přesčasy, prodloužíme služby, přidáme peněz, kývli ministři


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video