ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

STALO SE DNES: Nebezpečné petardy mají být z Česka. Omikron v lednu opět udeří

  • 3
Při pondělním testování ve školách bylo pozitivních jen velmi málo dětí, až se začne šířit varianta omikron nakažených opět přibyde, už během těchto dvou týdnů varují odborníci. Petarda, která v Rakousku zabila mladíka a dělbuch, jenž v Německu muži utrhl ruku, mají podle policistů pocházet z Česka. Na lanovce v Novém Mexiku zůstalo v noci uvězněno 21 lidí, evakuovala je helikoptéra.

Denní počty nakažených covidem-19 jsou v současné chvíli příznivé, odborníci však situaci optimisticky nevidí. Rychlý nástup omikronu predikují už v prvních dvou týdnech ledna. V některých regionech na konci roku čísla stagnovala, už v nynějším týdnu tak lze očekávat opětovný nárůst, varoval například vedoucí Laboratoře experimentální medicíny na Univerzitě Palackého Marián Hajdúch.

Raketový vzestup omikronu čekají odborníci už v příštích dnech

Při pondělím testování na školách v rámci plošné kontroly zavedené ministerstvem zdravotnictví bylo pozitivních jen málo dětí. Vyplývá to z údajů z jednotlivých krajů. Ředitelé škol hlásí, že naprostá většina žáků testy neodmítá. Na školách se preventivně testují také učitelé. Všechny pozitivní antigenní testy budou následně potvrzeny nebo vyvráceny PCR metodou.

Testování ve školách zatím ukazuje, že nakažený je jen zlomek dětí

Petarda, která v rakouské obci Klausen-Leopoldsdorf o silvestrovské noci zabila 23letého mladíka, byla nelegálně pořízena v Česku. Uvedla to rakouská policie, podle níž takzvaná kulová puma vybuchla bezprostředně po zapálení doutnáku. Původ v ČR měl zřejmě také dělbuch, který u německého Pasova v neděli utrhl ruku muži.

Muže v Rakousku zabila petarda z Česka. Podezření mají po utržení ruky i Němci

Návrh Evropské komise zařadit za určitých podmínek energii vyrobenou z jádra a zemního plynu mezi šetrné ke klimatu může podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše v tomto znění přinést zásadní komplikace z hlediska transformace české energetiky a zejména teplárenství. Negativní ohlasy se ovšem ozývají také z plynárenského či teplárenského odvětví.

Nepoužitelné, rizikové. Čeští experti kritizují zelenou vizi Bruselu

Jednadvacet lidí zůstalo v noci z pátku na sobotu uvězněno v Albuquerque v americkém státě Nové Mexiko ve dvou kabinách lanovky. Kvůli silnému mrazu musela být zastavena. Jednalo se o poslední jízdu lanovky ten den. Lidé, kteří v kabinách uvízli, byli vesměs zaměstnanci restaurací a stanice lanovky na hoře Sandia Peak. Všichni však nakonec byli evakuováni pomocí helikoptéry.

Dvacet lidí přečkalo silvestrovskou noc v kabině lanovky, uvěznil je tam mráz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video