František Ringo Čech a Pavel Chrastina na koncertu Olympiku na festivalu...

František Ringo Čech a Pavel Chrastina na koncertu Olympiku na festivalu Benátská! s Impulsem 2018 | foto: Jan Pešek, MF DNES

STALO SE DNES: Dozorci mučili vězeňkyni, zemřel zakladatel Olympicu Chrastina

  • 5
Sedm dozorců mučilo podle obžaloby odsouzenou ženu ve věznici ve Světlé nad Sázavou, hrozí jim za to osm let vězení. Zemřel spoluzakladatel Olympicu Pavel Chrastina. Ruský soud rozpustil organizaci Memorial zkoumající zločiny komunismu a stalinismu. Losangeleská policie zveřejnila video, ve kterém policista nešťastnou náhodou zastřelil čtrnáctiletou dívku. Meteorologové rozšířili výstrahu před ledovkou do středeční půlnoci.

Státní zástupce obžaloval sedm dozorců věznice Světlá nad Sázavou, podíleli se podle něj na několikahodinovém fyzickém i psychickém mučení odsouzené. O případu z ledna 2020 informovala Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Sedm dozorců mučilo vězeňkyni ve Světlé. Hrozí jim osm let

Ve věku 81 let zemřel Pavel Chrastina, někdejší baskytarista a textař kapely Olympic. Z jeho pera pocházejí písně jako Želva, Snad jsem to zavinil já nebo Pták Rosomák. O jeho smrti informovala manželka Eva Dudková.

Zemřel Pavel Chrastina, bývalý baskytarista a textař Olympicu

Nevládní organizace Mezinárodní Memorial, která je známá odhalováním zločinů komunismu a stalinismu v někdejším Sovětském svazu, bude rozpuštěna. V úterý o tom rozhodl ruský nejvyšší soud. Memorial se odvolá v Rusku i k Evropskému soudu pro lidská práva, uvedla právní zástupkyně Maria Ejsmontová. Žaloba podle ní byla politicky motivována.

Ruský soud rozpustil organizaci Memorial zkoumající zločiny stalinismu

Losangeleská policie v pondělí zveřejnila video ze čtvrtečního incidentu, při němž přišla o život čtrnáctiletá dívka. Tu nešťastnou náhodou zastřelil v obchodním domě policista, jenž zasahoval proti agresivnímu zákazníkovi. Dívčina smrt v USA vyvolala debatu nad tím, jestli bylo použití smrtící síly opravdu nezbytné. Útočník, který na místě rovněž zemřel, totiž nebyl ozbrojen.

Zemřela matce v náručí. Policie ukázala zásah, při němž zabila dívku v kabince

Některá místa v Česku mohou být v úterý a ve středu pokrytá ledovkou. Výstraha meteorologů platí lokálně do středeční půlnoci. Hrozí nebezpečí úrazů a problémy v dopravě. Pravděpodobně kvůli ledovce se na dálnici D6 Lubence na Lounsku srazilo osm vozidel.

Meteorologové rozšířili výstrahu před ledovkou. Vyšší stupeň je ve třech krajích


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video