Michal Koudelka ředitel Bezpečnostní informační služby. (20. dubna 2021)

Michal Koudelka ředitel Bezpečnostní informační služby. (20. dubna 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

STALO SE DNES: Delta útočí i na očkované, BIS dál povede Koudelka

  • 9
Variantu delta mohou dostat a šířit i naočkovaní lidé. Babišův kabinet pověřil vedením BIS Michala Koudelku. Hasit lesní požáry v Řecku pomáhají i čeští hasiči. Motorkáři z ciziny dostali pokutu za vjezd do národního parku. Automobilka Volkswagen v jedné ze svých jídelen přestane podávat maso. To je přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších zpráv dne.

Očkovaní lidé nakažení variantou delta mohou přenášet koronavirus stejně snadno jako ti bez vakcinace. Zjištění vychází z předběžné analýzy dat, kterou provedla britská vládní zdravotní agentura Public Health England (PHE). K potvrzení výsledků však budou potřeba další cílené studie.

Delta trápí i očkované. Končí v nemocnici, přenáší ji stejně, tvrdí experti

Vláda se na návrh premiéra Andreje Babiše jednomyslně rozhodla pověřit Michala Koudelku vedením BIS až do rozhodnutí nové vlády, která vznikne po volbách. Mandát řádného ředitele Koudelkovi v čele civilní kontrarozvědky končí v půli srpna. „Nová vláda rozhodne o jmenování na pět let,“ řekl Babiš po jednání kabinetu.

Babišův kabinet pověřil Koudelku vedením BIS do rozhodnutí nové vlády

Lesní požáry, které zachvátily Řecko, pomáhají hasit stovky hasičů a desítky kusů techniky z 22 států. V neděli večer jim na Twitteru poděkoval řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Řecku pomáhá zvládnout nejhorší požáry za poslední desítky let i Česká republika. Čeští hasiči přijeli do jihoevropské země v neděli večer. Zapojili se do záchranných prací na poloostrově Peloponés.

S požáry v Řecku bojují hasiči z celé Evropy, na místě jsou už i Češi

Na třicet německých, polských a švýcarských motorkářů vjelo o víkendu bez patřičného povolení do Krkonošského národního parku. Strážci parku jim spolu s policisty na okraji Pece pod Sněžkou rozdali pokuty.

Cizinci na motorkách vyjeli do Obřího dolu v Krkonoších, dostali pokuty

Automobilka Volkswagen přestane v jedné ze svých závodních jídelen podávat maso. Na změnu jídelníčku se budou muset připravit zaměstnanci kmenové výrobny v německém Wolfsburgu. Ačkoliv má kantýna i vlastní řeznictví, kde vyrobí více než sedm milionů kari klobás ročně, zaměstnanci si je už v práci nedají.

Kantýna Volkswagenu překvapila zaměstnance. Vyškrtla z jídelníčku maso


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video