Český sport se potýká s nedostatkem financí. Ilustrační foto

Český sport se potýká s nedostatkem financí. Ilustrační foto

Sportu chybí peníze, stát radí svazům zbavit se majetku za miliardy

  • 142
Na místě některých sportovních areálů možná bude za několik let vyrůstat bytová zástavba. Důvod je prozaický: nejsou peníze na správu sportovišť. Ministerstvo školství proto radí sportovním svazům prodat část svého majetku a část převést na obce a kraje.

Navzdory předvolebním slibům všech velkých stran bude muset škrtat ve svém rozpočtu i český sport. S ambiciózním plánem, jak dostat do sportu další peníze, přišel ministr školství Josef Dobeš (VV). Informovaly o něm Lidové noviny.

"Je nutné šetřit. Jediní, kdo budou mít výjimku, jsou učitelé," přiznal LN Dobeš, do jehož resortu spadá i agenda sportu. Připustil, že z loňské částky 2,2 miliardy pro sportovce nová vláda možná ještě část ubere.

Podle Dobeše je prvním krokem k penězům prověření majetku. Velký audit českých sportovních areálů by odhalil ty nepotřebné, které by mohly být prodány. Zbytek by podle ministra měl být převeden pod správu obcí či krajů.

Hodnota majetku sportovních svazů a tělovýchovných jednot v České republice se pohybuje okolo šedesáti miliard korun. "Jde o pořizovací cenu. Reálná může být vyšší než čtvrt bilionu," naznačil místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Hodnotu astronomicky navyšuje nezapočítaná cena pozemků. Plochy, na nichž v současné době stojí sportoviště, by mohly být také jednou z položek na budoucím seznamu prodávaného majetku českého sportu. To potvrzuje Kejval: "Dokážu si představit, že obec halu v dezolátním stavu na lukrativním místě zbourá a postaví náhradu někde na okraji města."

Dobeš chystá podle Lidových novin pro tento plán další motivaci. "Na každou korunu, kterou si sport sežene, přidá stát dvacet haléřů," nabídl ministr.

A proč peníze chybí? Po dostavbě Sazka areny před mistrovstvím světa v hokeji 2004 se výrazně zmenšil tok peněz proudící do sportu právě z loterijní společnosti Sazka. Z necelé miliardy ročně jde dnes do sportu jen zlomek, zbytek spolkne právě splácení hokejové haly.

Cestou, jak získat finance, tedy může být nový ministrův plán. Obce však zatím příliš nadšené nejsou, častokrát mají totiž problémy už s areály, které spravují nyní.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video