Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Vratislavický boj o Porscheho vrcholí. Esesák to nebyl, tvrdí badatel

Některým lidem v libereckých Vratislavicích vadí památník slavného rodáka, automobilového konstruktéra Ferdinanda Porscheho, kterému vyčítají nacistickou minulost. Badatel Vilém Wodák však předložil dokument, který jeho zapletení se s nacisty zpochybňuje.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PJ

Vzkaz pro paní Jarmilu Zenger.

Pozoruji Váš diskusní boj se snahou argumentovat. Díky. Co mně ovšem vyrazilo dech, nevím co s tím a na co není odpověď: ... čestný člen SS!, hodný a zlý důstojník SS !, to je možné pouze v Čechách. Přečtěte si moje příspěvky na téma FP na "nasevratislavice.cz", kde se snažím o vyjádření podstaty problému a tím je morální a lidský profil člověka, kterému je postaven památník.

2 0
možnosti
Foto

Pokud vim, tak tato diskuse je o panu Porschem a jeho clenstvi v SS. To, ze tu nekdo nesouhlasi s tim, aby mu byl postaven pamatnik neznamena, ze ale vsichni souhlasime s KSC, Rudou armadou a ja nevim s kym. To neni tematem diskuse, pouze se to tu hodne lidem hodi jako argument. Ale neni to argument, je to pouze vymluva, jako ve skolce, kdyz jeden chlapecek druheho bouchne a on bouchne zpatky a vymluvou je "on me ale bouchnul jako prvni" a ten prvni rekne "on na me delal ksichty". Jde o to, ze stavet pomniky nekomu, kdo byl v SS jakozto oficir a ma na svedomi zivoty stovek valecnych zajatcu - a mohl to zmenit - se proste nehodi.

3 0
možnosti
MH

M83i16l34a66n 28H92o21l

23. 4. 2013 13:08

a je prokázáno, že měl on osobně na svědomí něčí životy? Mě vůbec nejde o ten pomník, ale o podstatu věci... Mimochodem, stavět mu pomník jen proto, že se tam narodil mi přijde spíš takové maločesky zamindrákované...

2 1
možnosti
MH

M64i18l85a38n 81H54o33l

23. 4. 2013 12:49

POKRYTECTVÍ PO ČESKU: Čechům vadí členství německého občana F. Porsche v NSDAP či SS, ale to, že si Češi zvolili za prezidenta ČR bývalého člena KSČ M. Zemana jim nevadí;-O;-O;-O Pomníky Rudé armády (kolik povraždila nevinných Čechů při "osvobozování" a hlavně i v r.1968?), Gottwalda (také měl krvavé ruce) či Masaryka (ten dal příkaz střílet do stávkujících dělníků zač. 30 let) jsme tady měli či máme dodnes a pojmenované ulice jakbysmet. F. Posrsche sice byl v NSDAP, ale nikoho nezabil, netýral ani nevěznil... Pro lidi s krátkou pamětí: v KSČ ci příslušníky StB byl přes 2 milióny lidí a mnozí z nich si užívají luxusu a dost lidí stále volí KSČM;-€;-€;-€

0 5
možnosti
Foto

Me vadi, ze pan zeman byl v KSc a taky jsem ho nevolila. A taky si myslim, ze nejde o pokrytectvi, ale o princip. Taky mi vadi, ze byvali clenove StB ziji v luxusu, pomniky Rude armady mi ale vadit nemuzou, protoze to byli obycejni vojaci, kteri stejne tak jako kazda armada na svete delala, co armady delaji --- 90% jich je okay, zbytek jsou osobnosti, jejichz brutalita ve valce vykvete. To byli i Americani ve Vietnamu, Francouzi v indocine a predpokladam ze i cesti vojaci buhvikde. Presto by mi vadilo, kdyby pan Porsche mel pomink v ceskem meste, je to asi jako kdyby panu Bushovi postavili pomnik v Iraku za to, ze jim sesadil Huseina. Jde tu proste o princip.

3 1
možnosti
Foto

Toto je odkaz na nemecky clanek na wikipedia http://de.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Porsche. Kdo umi nemecky, precte si tam, ze   - "Aby dosahl svych cilu, byl F.Porsche pripraven vyuzit veskerych porstredku, ktere se mu diky NS-rezimu nabizely, predevsim osobnich kontaktu k Hitlerovi a Himmlerovi, predevsim za ucelem podpory. S velkou loajalnosti - za ucelem vlastniho prospechu - prosazoval NS-valecnou politiku Ns diktatury.Pozadoval sovetske valecne zajatce a zajatce z koncentracnich taboru,kteri jako "ZWangsarbeiter" pracovali ve VW-fabrikach. Podle neuplnych seznamu prislo ve Volkswagenu 500 techto zajatcu o zivot. Zalozil take tzv.Stanici ktera mela pecovat o deti zajatcu - kde byli i deti nuceny pracovat jakozto Zwangsarbeiter. Stovky deti tam zemreli, malo ktere prezilo. SS-lekar, ktery byl kvuli tomuto zazalovan jakozto valecny zlocinec vypovedel po valce, ze o tom F.Porscheho informoval, ten vsak na toto nereagoval.  jeste v unoru 1945 si nechal Porsche transportovat zajatce z Buchenwaldu." Je tedy na kazdem, aby si udelal obrazek, jaky byl Ferdinand Porsche clovek, navic to, ze byl v SS neni jen znamenim, on nebyl jen obycejny SS-Mann, on se stal v roce 1942 SS-Oberführer, coz je pozice mezi plukovnikem a generalem... cili zadny radovy esesak!

3 0
možnosti

Myslím, že činnost žijících bývalých členů zločinecké organizace KSČ je daleko více alarmující, než aktivity jednoho z nejlepších konstruktérů automobilů. Bohužel NSDAP se chovala k inteligentním lidem lépe než naši komunisti. Viz. zašlapané projekty.

2 3
možnosti
Foto

Bohuzel nebyla jeste KSC v CR zakazana, jako byla NSDAP v Nemecku, proto nelze z pravniho hlediska nikoho z nich trestat za to, ze byli cleny. To je ten rozdil. A prave proto, ze NSDAP byla uznana jako zlocinecka organizace a pan Porsche byl jejim aktivnim a dobrovolnym clenem - a zamestnaval valecne zajatce - proto neni zadne oduvodneni mu stavet pomniky. To ze byl inteligentni neni omluvou, spise mu to pritezuje, protoze moc dobre vedel, co dela.

2 0
možnosti
HK

Byl nacistou?  byl!!! Jestli měl číslo nízké nebo vysoké už by vůbec rozhodovat nemělo, takoví lidé si pomník nezaslouží.!!

5 5
možnosti
Foto

Spousta lidi u nas byla komunisty a pomnik maji? Napriklad i vrahove jako Gottwald, Zapotocky a dalsi. Jaky je v tom rozdil? Narozdil od nich, on byl vybornym technickym inzenyrem...

2 4
možnosti
MK

Tak začneme pomalu a opatrně oslavovat jednotlivce, pak přidáme menší skupiny a nakonec přepíšeme celou historii. Dr. Porsche je prokazatelně ODSOUZENÝ VÁLEČNÝ ZLOČINEC. A neodsoudili jsme ho my Češi, ale mezinárodní soud. Chceme tento soud zpochybňovat?

Když může jakýsi okresní historik a badatel zjistit, že plukovník SS nebyl ani plukovník, ani SS, tak nakonec zjistíme, že ani s těmi sudeťáky a Sudety to nebylo tak docela pravda, že opravdu byli utlačováni a okupace v roce 1938 nebyla okupací!

Natočíme ještě pár filmů o různých Habermanech a začneme ty Němce opravdu litovat, omlouvat se jim a odškodňovat je. Pro začátek postačí stavění pomníků válečným zločincům. Pak už je jen krok k tomu, abychom se sami přiznali za viníky II. světové války a přijali znovu Mnichov.

Jako člen SS byl dr. Porsche soudruhem Hitlerem pověřen, co nejrychleji sestrojil pro německý lid automobil. Lidový automobil. Volkswagen. A aby to splnil, tak ukradl (nebo okopíroval, jak chcete) konstrukci automobilu Tatra svého kamaráda Rakušáka a taky sudeťáka Hanse Ledwinky. Proti konstruktérovi a geniální konstrukci aut Tatra (třeba 97), VW brouk nebo Renault 4CV nic nemám. Ale stavět pomník válečnému zločinci v Česku?

My Češi jsme národ análních speleologů a je nám vcelku jedno, komu kam lezeme. čtyřicet let do ruda, pak zase do hněda, černa, oranžova, modra...

4 8
možnosti
Foto

Pan Ferdinand Porsche nebyl nikdy odsouzeny, dokonce ani souzeny, jako meiznarodni zlocinec. V prosinci 1945 byl zadrzen francouzskymi urady pro podezreni ze spachani valecnych zlocinu (coz tehdy bylo bezne obvineni nemeckych obcanu), 20 mesicu byl drzen ve vezeni bez sdeleni obvineni a vysetrovan a nakonec bez obvineni propusten a repatriovan do Rakouska. Vase prohlaseni a obvineni jsou lziva, vylhana a stvava.

9 4
možnosti
FV

V roce 1938 se postavení Oberführera změnilo poté, co byly Verfügungstruppe přeměněny na Waffen-SS. Od té doby byla hodnost Brigadeführer považována za ekvivalent pro armádní hodnost Generálmajor, Standartenführer pro armádního plukovníka, avšak Oberführer neměl žádný ekvivalent v armádě a tak začal být brzo považován za hodnost staršího plukovníka.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Oberf%C3%BChrer

Káždý, kdo někdy alespoň trochu přičichl k armádě ví, že plukovník je hodně velké zvíře. Rozhodně ne nějaká kusovka, která o "spolupráci" možná ani nevěděla, a nebo sice věděla, ale spolupracovala jenom pro to, aby se děti dostaly do školy.

Porsche nebyl řadový, byl elitní a horlivý budovatel vítězství tisícileté říše, vysoko postaveným ve struktuře SS, s odpovídajícím podílem krve na rukou desítek milionů postřílených, vybombardovaných, zplynovaných obětí toho zrůdného "projektu".

7 5
možnosti
Foto

presne tak to je ! viz wikipedia nemecka http://de.wikipedia.org/wiki/SS-Oberf%C3%BChrer, zde je videt, ze SS-Oberführer je jen o stupen nizsi sarze nez brigadni general!

2 0
možnosti
LH

prakticky vsechno, co se tyka valky, neni cernobile. dneska se to historikum "dobre" soudi, jestli si tamten nezavdal s rezimem moc, nebo jestli uz to bylo za hranici. a je pak strasne jednoduche "od stolu" odsoudit porscheho za to, ze mel clenstvi v nsdap, nebo ze v jeho fabrice nacisti vyrabeli zbrane. nikdo z nas v tom rezimu nezil, nebyl konfrontovan s realitou a jak jsem z dostupnych zdroju pochopil, nikdo ani presne nevi jestli se porsche zapojil dobrovolne nebo pod natlakem (na schindlera se taky x desitek let nahlizelo negativne). dokud se neprokaze, ze nekomu vedome ublizil (nebo ublizoval), nemelo by se na nej hazet tolik spiny. jiste, zminit u pamatniku tyto informace, at si navstevnik sam udela obrazek, ale rovnou z nej delat esesaka?

8 2
možnosti
MH

M52i38l56a60n 14H80o38l

23. 4. 2013 13:05

Souhlas. A mimochodem, české fabriky vyráběli a vyváželi (za války, za komunistů) a vyrábějí a vyvážejí dodnes zbraně, které slouží k zabíjení nevinných lidí ve světě...

1 1
možnosti
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...