Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Špidla své vize prosadí celkem snadno

Drtivé volební vítězství ČSSD, slabé postavení Koalice coby pravděpodobného vládního partnera - a k tomu parlamentní levicová pojistka v podobě 41 komunistů. To vše dává sociální demokracii dobrou pozici k tomu, aby prosadili řadu ze svých dlouho potlačovaných vizí a kormidlovali zemi hodně podle svého. Kam to přesně bude například v otázce vyšších daní pro bohaté, není v tuto chvíli ještě jisté, protože sám předseda ČSSD Vladimír Špidla je v tomto směru docela tajemný.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kdosi, cosi

18. 6. 2002 18:05
Souhlasim s Alici, tudiz pro vazeneho pana "pevl"
Vazeny pane, dovolte mi se vyjadrit k drobnosti zvane deregulace najemneho. Mate nadherne pripominky, ale budte tak laskav a vysvetlete mi logiku regulace a solidarity pro nasledujici pripady (prejimam cislovani, ktere jste jiz zavedli):
1) Stat prispiva na najemne z baliku penez, ktery byl ziskan vyberem dani. Prispiva ovsem pouze skupine obcanu, kteri bydli v najemnich domech (resp. ozebracuje soukrome majitele techto domu, protoze oni jsou zodpovedni, a to i trestne, za technicky stav nemovitosti). Proc tedy neprispiva vsem, kteri bydli (bezdomovci nepotrebuji prispevek, nemaji co udrzovat, ledaze by si poridili stan). Vzdyt udrzba kazdeho domu neco stoji, umerne jeho velikosti a stari. A zamyslime-li se z pohledu drive citovane babci, tentokrate vsak z venkova, muzeme dojit k zaveru, ze protoze ji tece strechou do domu, vsechny zdi jsou plesnive, nema teplou vodu atd., je naprosto normalni, ze stat zaplati kompletni rekostrukci jejiho domu.
2) Napr. bydlim v byte s regulovanym najemnym, placu jak moc to stoji, ale v lete o prazdninach jedu na dovolenou k mori. Proste si musim "odpocinout". Nezda se Vam, ze se jedna o ukazku sobectvi a darebactvi? Ja se prece nebudu snazit, abych si zaridil vlastni bydleni, byt jsem prece dostal, na jeho udrzbu kaslu. A ti ostatni, kteri opravdu tvrde pracuji, nekolikaticlene rodiny s detmi bydlici v jednopokojovych bytech, setrici kazdou korunu, aby se postavily na vlastni nohy v otazce bydleni jsou kardinalni hlupaci, protoze se uplne zbytecne drou. Ja nic nedelam, ziju spokojene z podpory, muzu na dovolenou, proste balada. Ale i ty penize na podporu je nekde potreba vydelat.
3) Muj pripad: Nezdedil jsem a nezdedim byt po babicce ani po nikom z pribuznych, nikdo mi nic nedal, stat me bere na hul kazdy mesic. A jeste ma stavajici garnitura tu drzost blabolit o zdravotnictvi zdarma. Podivejte se na svoji vyplatni pasku, abyste pochopil, co to je zdravotnictvi zdarma.
Jednoduchym uvazovanim dojdeme k zaveru, ze jsem debil. Vzal jsem si hypoteku na rekonstrukci domu, to je jen a jen muj problem, ze jsem se tak rozhodl. Chci mit sporadanou rodinu a vychovane deti, ktere nebudou zavistive a dokazou se rozdelit. V zivote jsem na tyto deti od statu nedostal ani korunu s vyjimkou porodneho a odectu na dani. Pracuji jako p. Alice 10-16 hod denne, kdyz nejsem v praci, dru na stavbe, protoze to jinak nelze zaplatit. A z toho, co vydelam platim veskere rezie statu, vcetne neochotnych uredniku, kteri hresi na to, ze jejich sefove jsou stejne lini jako oni a jako hlavni prioritu sveho zivota maji "Hlavne nemuset pracovat".
4) Budte tak laskav, netvrdte, ze nejsou volne byty. Dejte si inzerat na pronajem nebo koupi a uvidite, kolik vam bude nabidnuto bytu. A nebudte prekvapen, kdyz zjistite, ze vetsina z nich budou obecni. Ono se totiz vyplati pri regulovanem najmu byt pronajmout i jen na tri mesice v roce a zbytek roku ho nechat volny... Uvedomte si, ze kazdy majitel nemovitosti musi byt dobry hospodar. Kazdy, komu pronajem bytu prinasi obzivu, se musi velmi dobre divat na ceny konkurence a sledovat naladu svych "zakazniku". Ono by se mu totiz mohlo stat, ze se mu ten jeho dum vylidni a on nebude mit z ceho zit.
5) Realne pocty pro vypocet najemneho v byte jsou velmi jednoduche:
Celkova castka = splatka hypoteky daneho bytu - amortizace + zisk (5-10%).
Pokud se domnivate, ze tato rovnice je spatna, rad si na toto tema s Vami podiskutuji. Dle meho nazoru jiny pristup je zakonite dumping, a ten je jak znamo v podnikani trestny.
6) Vubec nic nema proti tomu, aby vznikla socialni davka, ktera bude prispivat na bydleni socialne slabym, ale at se tyka vsech lidi, nikoli vymezeneho okruhu, to je totiz diskriminace. A nejenom majitelu nemovitosti, ale hlavne vsech, kteri v bytech s regulovanym najmem nebydli.
7) Jestli mohu poprosit, v dalsich prispevcich budte konkretni. Dlouze psat o nicem je vysadou filozofu, ktere vsak nemam prilis v lasce, protoze je nekdo musi zivit, obvykle jsou to lide, kterym vysvetluji co a jak maji delat, ale ruku k dilu neradi prilozi. 8) Preji Vam pekny zbytek dne a tesim se na odpoved.
0 0
možnosti

pevl

18. 6. 2002 15:10
Konec - Alice
Na těch procentech jsem Vám chtěl dokázat že i při zásahu státu do daní a stanovením přiměřeného zisku může být stát tam kde ekonomika 1.republiky byla t.j. na 10 místě ve světě. ak tomu dědictví jsem došel na základě Vší obhajoby deregulace nájemného. A poze pan Klaus tvrdil že neviditelná ruka trku vše vyxřeší. Jak to vyřešila je vidět i na 3 místě KSČM.
0 0
možnosti

Alice

18. 6. 2002 15:17
Re: Konec - Alice
Zdá se, že s vámi není rozumná řeč. Asi neumíte číst, nebo nechápete, ale to je jenom vaše věc.
0 0
možnosti

pevl

18. 6. 2002 14:56
Ještě něco
V cukrovaru v Kostelci nad Labem, dnes už úspěšným privatizátorem zavřeném, byl v roce 1939 před příchodem Němců ředitelem jistý pan Bloch - Žid. Ten před útěkem do zahraničí otevřel sklady a cukr který tam byl rozdal nejen svým zaměstnancům, aby se tak nedostal do rukou Němců. Byl na tolik solidární s lidmi že nevzal peníze za které mohl nakoupit zlato a zmizet. Kdo z nás by to dnes udělal?
0 0
možnosti

brrr

18. 6. 2002 15:02
Re: Ještě něco
Vždyť vám nikdo nebrání, aby jste to taky udělal. Vono, když jde někomu vo kejhák, tak udělá cokoli......nevím, jestli to byl trefnej příklad dobrodiní.
0 0
možnosti

pevl

18. 6. 2002 14:46
Vojta a jan 9
Nezbývá mi než Vám za Vaše poslední příspěvky poděkovat!!!!!
0 0
možnosti

pevl

18. 6. 2002 14:31
Alice - regulace náíjemného
Z Vašeho posledního příspěvku usuzuji že jste v restituci získala nebó zdědila nějaký činžák pravděpodobně v Praze. A vůbec Vám nezávidím, protože chápu že na jeho opravy, které jistě potřebuje, nemáte peníze a proto by se Vám deregulace hodila. Jste vedle pana Klause jednou z mála lidí kteří se domnívají že je dostatek bytů. Můžete mi o nějakých jen tak pro zajímavost říci? Podle mne bude trh s byty fubgovat tehdy až budou plné noviny nabídek bytů jak pro bohaté tak pro lidi se středními nebo nižšími příjmy. Zatím tomu tak není. A ještě k Vaší poznámce o nefunkčnosti ekonomiky pokud do ní zasahuje stát. Chcete snad říci že ekonomika 1.republiky byla nefunkční když státem byl stanoven maximální úrok na půjčku ve výši 10% a vyšší byl trestná lichva. Nebo když v té době byla stanovena přiměřená míra zisku a to co bylo nad ní bylo progresivně zdaňováno. A představte si že jak živnostníci tak továrníci a proti ním stát tohle všechno zvládnul obyčejnými mechanickými počítačkami. A registrační pokladna byla v každém konzumu. Na rozdíl od dnešních podnikatelů (ne všech ) však ti dřívější měli na zřeteli ne jen blaho svoje, ale i blaho státu a odpovědnost k druhým spoluobčanům v tom že je zaměstnají. Je snad pocit zodpovědnosti ke státu a zaměstnancům u těch kteří svým zaměstnancům platí minimální stanovenou mzdu a bokem jím strčí 2 - 3000 ze kterých není daň placena. Můžete mi jmenovat alespoň jednoho z dnešních velkopodnikatelů který by se zachoval tak jako generální ředitel plzeňské Škody který si s době krize v třicátých letech nechal vyplácet 2 roky měsíční plat 1Kč a zbytek dal na mzdy svých zaměstnanců aby je nemusel propouštět. Ne podívejte se na naše vedení polostátních a i některých sukromých podniků. To dovede jen propouštět ale na své platy si nesáhne. I to je možná důsledek volebního úspěchu KSČM.
0 0
možnosti

Alice

18. 6. 2002 14:48
Re: Alice - regulace náíjemného
1) Žádnou nemovitost jsem v restituci nezískala ani nejsem podnikatel, či majitel činžovního domu, za kohož mě na základě nevímčeho považujete. 2) Samozřejmě, že není dostatek bytů, protože, jak jsem psala, není uvolněné nájemné a proto nefunguje trh....plné noviny nabídek bytů tedy nemůžete najít. Vy byste na to šel obráceně. Nejdřív plné noviny nabídek bytů pro všechny příjmové skupiny a pak teprve uvolnit nájemné? 3) Nevím, do jaké míry fungovala ekonomika za 1. republiky, ale vaše poznámka o nejvýše přípustném úroku nic nemění na tom, že když vám někdo nabídne, že vám půjčí peníze za 25 % a jiný vám nabídne, že vám půjčí za 13, tak ke komu půjdete? (možná, že fungoval černý trh, který nabízel za 12 %, protože se za 10% nevyplatilo půjčovat "čistě"). To je princip trhu. Trh něco nabízí, ale zákazník to nemusí přijmout, zákazník si vybírá. To je zákon nabídky a poptávky, jestli vám to něco říká. 4) K vašim poznámkám o zodpovědnosti ke státu a změstnancům....myslím, že vidíte příliš černě či možná rudě a zobecňujete na základě pár případů, možná že ty světlejší ani nevidíte!
0 0
možnosti

jan9

18. 6. 2002 13:55
Více slušnosti a objektivity by neškodilo, vy elito národa
Vážení přátelé, účastníci tohoto chatu. Dovoluji si uvésti 4 poznámky: 1) Těm co pořád říkají socialisti a socialismus - slova sociální a socialistický znějí podobně, ale mají různý význam - jestli to někdo nedokáže pochopit, je to jen jeho problém. 2) Agresivita a nadávky, to nejsou argumenty. Jestli někdo neumí jinak diskutovat, pak je mi ho líto. 3) Všem, kteří spílají občanům této země, kteří demokraticky volili a zvolili doporučuji (vzhledem k tomu, že nelze vyměnit voliče), aby se odstěhovali, nejlépe za Lájozsem Báczim nebo na Madagaskar nebo na Bahamy za tím jedině nejlepším privatizátorem Viktorem Koženým. 4) Většina voličů jsou obyčejní lidé, jak někteří z Vás, elity národa, říkají velice nepěkně lůza.
0 0
možnosti

Marek

18. 6. 2002 14:04
Re: Více slušnosti a objektivity by neškodilo, vy elito národa
Velice pekny prispevek. I kdyz jsem pravdepodobne volil jinou stranu nez Vy, nezbyva nez souhlasit.
0 0
možnosti

jan9

18. 6. 2002 13:50
0 0
možnosti

jan9

18. 6. 2002 13:49
Trochu pbjektivity a slušnosti by neškodilo
0 0
možnosti

Vojta

18. 6. 2002 13:41
Podpora komančů
Někteří tady plakají nad hrozbou, že Špidla sestaví vládu s podporou komunistů. Vážení trochu uvažujte, kolik hlasů dostali komunisti, za to můžou voliči resp. nevoliči, ne Špidla. Jestli bude chtět ČSSD něco prosadit a zároveň netrnout, že je některý poslanec nemocný nebo chlastá v bufetu, tak ty komunisty potřebuje. Jinak z toho zase bude pěkný marast. Místo ve vládě jim určitě nedá, ale nějaký handl udělat musí, je to stále lepší varianta, než kdyby komunisti silou svých hlasů společně s ODS blokovali vše, co se jim zachce.
0 0
možnosti

pevl

18. 6. 2002 13:33
Pro Volic
Vážený pane,nevím proč se Vám nelíbí moje zkratka když Vaše "Volič" je také anonymní. Když jste tak chytrý buďte tak laskav a uveďte nekolik evropských států kde je rovná daň. A mluvíte-li o tom, že progresivní daň je DISKRIMINACE a KRÁDEŽ tak zažalujte v Haagu vlády zemí kde tomu tak je. Píšete-li o socialistické ODS ve spojitosti s deregulací nájemného tak jste přece jen trochu šlápl vedle. ODS přece deregulaci prosazuje. A aby bylo jasné s kým máte tu čest a nemusel jste se jen domýšlet tak jsem členem a voličem ČSSD od roku 1996 a vůbec se za to nestydím. A a vůbec už jí nespojujte se socialismem. Jeho 3 základní pilíře přece byly: vedoucí úloha jedné strany, společenské vlastnictví všech výrobních prostředků, banky v rukou státu. I při Vaší nenávisti k této straně přece musíte přiznat že ani jeden z těchto pilířů ČSSD neprosazuje. I Vám přeji aby jste solidaritu jiných občanů nikdy nepotřeboval.
0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!