Rozsáhlé kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce odstartovala pochybení obchodního řetězce Julius Meinl. Ten dostal koncem září statisícové pokuty za to, že prodával prošlé potraviny. Vedoucí nutili prodavačky omývat zkažené sýry a uzeniny a balit je jako čerstvé. - více zde
Těsně před tím inspektoři zakázali prodej všech potravin v jindřichohradecké Hypernově. Opakovaně totiž našli důkazy, že je prostor prodejny zamořen myšmi. - více zde
Kontrol v obchodech postupně přibývalo. Téměř každý řetězec něčím pochybil, ať už to bylo špatně balené maso, nebo potraviny s prošlou dobou trvanlivosti.
ROZHOVOR:
Staré maso poznáte, říká znalec
SOUVISLOSTI:
Všechny články iDNES o chybách v obchodech
Rady potravinářské inspekce
MASNÉ A MLÉČNÉ VÝROBKYJak se pozná, že se potraviny kazí:
- změna barvy, např. zešednutí nakrájených salámů
- změna chuti, např. nakyslá chuť výrobků
- změna vůně (nakyslá vůně mléka)
- změna konzistence (rozměklost nebo naopak svraštělost, vodnatost)
Jak se vyvarovat problémů:
- povrch masných výrobků nesmí být oslizlý, lepkavý, netypicky svraštělý nebo porostlý plísní (pokud se nejedná o ušlechtilé druhy plísní charakteristické pro daný druh)
- při nákupu mléčných výrobků je dobré vybírat si výrobky s neporušeným obalem
- je dobré všímat si, kde a jakým způsobem jsou výrobky v prodejně nabízeny - zda jsou výrobky uloženy v chladící vitríně nebo nabízeny přímo z pultu
- kontrolovat data použitelnosti (zvláště u výrobků nabízených se slevou)
- u vakuově balených masných výrobků zkontrolovat, zda není porušen obal a zda je uvolněná voda okolo výrobku čirá (její zákal svědčí o začínajícím procesu kažení)
- všímat si hygieny prodejního místa - čistoty chladírenských boxů, pultů, vah a samozřejmě i prodávajícího
-> více o masných a mléčných výrobcích zde
LAHŮDKÁŘSKÉ VÝROBKY
Co je třeba kontrolovat:
- zda je u nebalených výrobků na viditelném místě uveden název výrobku, datum použitelnosti a u kusových výrobků i hmotnost.
- způsob skladování výrobků v prodejně - lahůdkářské výrobky by měly být skladovány při teplotě do 5 °C
- zda jsou informace o balených výrobcích uvedeny přímo na etiketě - musí tam být uveden výrobce, složení, hmotnost, datum použitelnosti, podmínky uchování
- vzhled výrobku - kupovat jen ty, které vypadají na pohled čerstvě
- hygienu prodeje a čistotu chladírenských vitrín
- zda prodejce používá u nebalených potravin podávací náčiní
-> více o lahůdkách zde