Demonstrace, listopad 1989.

Demonstrace, listopad 1989. | foto: Herbert Slavík, MF DNES

SPECIÁL: 17. listopad 1989 - poznáváte se?

  • 253
iDNES hledá účastníky demonstrace 17. listopadu 1989 a následujících protestů z obou stran barikády. Ozvěte se redakci a podělte se se čtenáři o svůj životní příběh (i anonymně). Aktér článku, který bude nejúspěšnější ve čtenářském hlasování, získá odměnu 5000 korun.

Demonstrace, listopad 1989.
Foto: MAFA - Herbert Slavík

iDNES hledá tohoto mladého příslušníka SNB. Za jiných okolností by tehdy možná seděl v kině s dívkou podobnou té, které brání pokračovat v cestě.Co se mu tehdy honilo hlavou, když plnil rozkaz? Neměl chuť dezertovat a přejít na druhou stranu? Přihlaste se redakci iDNES na e-mail iDNES@iDNES.cz a vyhrajte 5 000 v českých.

Demonstrace, listopad 1989.
Foto: ČTK

Ozve se redakci tento mladík? Bylo mu o šestnáct let míň než dnes, stál v davu studentů a mával vlajkou na jedné ze série demonstrací, které znamenaly pád socialismu v Československu. Splnily se mu sny, které se mu tehdy honily hlavou?

Demonstrace, listopad 1989.

Na listopadové demonstrace se sjížděli lidé z celého Československa. Odkud přijel muž v brýlích s transparentem?Schoval si svůj plakát jako vzpomínku na Sametovou revoluci?

Demonstrace, listopad 1989.
Foto: ČTK

Stovky tisíc lidí se v listopadu 1989 scházely v Praze, v Brně, v Ostravě a v dalších městech, aby cinkáním klíčů "odzvonily" vládě jedné strany, svíčkami vyjádřily solidaritu se zbitými studenty a "véčkem" z prstů ohlásily příchod svobody po čtyřiceti letech totality. Poznáváte se mezi čtveřicí nadšených tváří v popředí fotky?

Listopadové demonstrace 1989
Foto: ČTK

Kdo je rozesmátý mladík vpravo? Nebo mladý muž v bílé čepici, který na ramenou nese zakuklené děvče?

Listopadové demonstrace 1989
Foto: ČTK

Nepoznáváte tuhle dojatou mámu? Nebo její holčičku, která možná letos promuje či vychovává vlastní děti?

Pokud jste rozpoznali svou tvář na některém z těchto dobových snímků, ozvěte se redakci, podělte se o své vzpomínky a svůj životní příběh. Vyhrajte ve čtenářském hlasování o nejlepší příběh pět tisíc korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video