Soudci kritizují justici

O s t r a v a - Soudci v Ostravě začali tvrdě kritizovat stav justice. Ministerstvo spravedlnosti ani vedení Krajského soudu v Ostravě podle nich dostatečně neřeší, že u ostravského krajského soudu chybí čtyřicet šest soudců a hromadí se spisy. "Situace je neutěšená. Jednou z příčin je, že soudci z okresů nechtějí jít pracovat ke krajskému soudu, protože jeho vybavení je velmi špatné," tvrdí Vojtěch Brhel, člen soudcovské unie. Toto profesní sdružení zastupuje podle něj přes sedmdesát procent soudců ze severu Moravy a Slezska.

"Počítačová síť krajského soudu je prehistorická. Používáme počítače vyřazené z jiných firem. Písařky dodnes píší na psacích strojích značky Consul. I kdyby se podařilo těch scházejících šestačtyřicet soudců získat, není pro ně v budově místo. Podle mě je to jeden z důvodů, proč vedení soudu nepřistupuje k razantnějším řešením," míní soudce krajského soudu Brhel.

Situaci u krajských soudů označil za vážnou i viceprezident soudcovské unie Petr Hampel. "Velké nedostatky jsou zejména u prvostupňové agendy krajského soudu," uvedl Hampel.

Problémy v justici vyšly najevo poté, co bývalý ministr spravedlnosti Pavel Rychetský koncem loňského roku nařídil prověrku spisů na krajských soudech v Ostravě, Ústí nad Labem a v Brně. Vyšlo najevo, že desítky spisů se nedostaly k projednání už několik let. "Výsledky prověrky byly katastrofální," řekl tehdy ministr.

V Ostravě kvůli tomu kárný senát jednoho soudce zprostil funkce. Soudci však trvají na tom, že za průtahy v řízení nemohou a prověrka je podle nich postavila do špatného světla.

Soudcovská unie jejich názor podporuje. "Vadí nám, že lidé získali dojem, že soudcům hromady spisů nevadí. Je to však pro nás velmi deprimující pocit," stěžuje si předseda senátu ostravského krajského soudu Pavel Dolinek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video