Soud odmítl zrušit spolek zaměřený na pohřby mrtvě narozených dětí

  • 33
Spolek Tobit, jehož účelem je podle stanov pohřbívat opuštěné mrtvě narozené děti a plody po potratu, nemusí skončit. Městský soud v Praze ve čtvrtek zamítl žalobu, kterou podali zástupci stovek pohřebních služeb. Upozorňovali na to, že členové spolku vykonávali pohřební činnost bez koncese. To se však podle soudu neprokázalo.

„Návrh, aby soud zrušil spolek Tobit, se zamítá,“ sdělila po zhruba hodinovém jednání soudkyně Kateřina Malíková. Nepravomocně tak rozhodla spor, v němž stál na jedné straně žalovaný Tobit a proti němu Sdružení pohřebnictví ČR, Asociace soukromých pohřebních služeb v České republice a spolumajitel litoměřické pohřební služby Petr Rambousek.

Žalobci žádali zrušení spolku, protože jsou přesvědčeni, že členové Tobitu bez koncese pohřbívali mrtvě narozené děti či plody po potratu a pobírali za to státní příspěvek. Za jeden takový pohřeb mohli od státu získat pět tisíc korun, aniž bylo nutné předložit vyúčtování skutečných nákladů.

Pohřební služby předložily fotografie z internetových stránek Tobitu, podle kterých dva představitelé spolku - jeho současná předsedkyně Jana Vališová a bývalý výkonný ředitel Tomáš Kotrlý - měli například ukládat do hrobu ostatky zemřelých dětí (to přísluší správě hřbitova) nebo tyto ostatky převážet v civilním autě (převoz je možný jen ve voze pohřební služby).

Právní zástupce Tobitu Richard Štainc kritiku odmítl. Argumentoval například tím, že spolek žádné auto nevlastní. Potvrdil, že Tobit má pronajaté hrobové místo v Praze nebo Liberci, to je však legální. Zmínil také osmnáct případů, kdy podle něj zástupci spolku pohřby pouze objednali, ale provedla je pohřební služba.

Jde o miliony ze státní kasy?

„Celá tahle kauza je o obcházení zákona. Meritem věci je 170 milionů korun, které je možné každý rok latentně tunelovat ze státního rozpočtu,“ upozorňuje předseda Asociace soukromých pohřebních služeb v ČR Jaroslav Mangl. 

Spolek Tobit

Nezisková organizace Tobit vznikla v roce 2013. Jako první v Česku začala aktivně řešit pohřbívání mrtvě narozených dětí a plodů po potratu. Poukazovala na přístup zdravotnických zařízení, která často komplikovala, nebo dokonce znemožňovala vydání dětí zemřelých před porodem k řádnému a důstojnému pohřbení.

Na konci roku 2014 spolek uváděl, že do té doby uspořádal 13 pohřbů. V dalších letech navázal spolupráci s několika nemocnicemi a začal pohřbívat takzvaně opuštěné mrtvě narozené děti, o které rodiče ve stanovené lhůtě neprojevili zájem. Ostatky dětí ukládali členové Tobitu do pronajatých hrobových míst a inkasovali za to státní příspěvek.

Podle statistik je v České republice ročně evidováno přibližně 35 tisíc plodů po potratu a mrtvě narozených dětí. Pokud bychom tento počet vynásobili státním příspěvkem pět tisíc korun pro rodičky, nebo kohokoliv, kdo pohřeb vypraví (což může být i spolek), dostaneme se právě k částce přes 170 milionů.

Spolek Tobit zakládal zmíněný Kotrlý, který pracuje na ministerstvu pro místní rozvoj, kde se věnuje agendě pohřebnictví. Kotrlý aktivity spolku i svůj možný střet zájmu v listopadu 2016 na dotaz MF DNES odmítl komentovat. Později rezignoval na post výkonného ředitele Tobitu a následně ze spolku vystoupil.

Ministerský úředník Kotrlý pohřby mrtvě narozených dětí před tím podle deníku sám organizoval a zajišťoval zpopelnění. Několik faktur vystavila liberecká pohřební služba na jeho jméno, všechny zněly na rovných pět tisíc korun (přesně tolik vyplácí stát jako pohřebné) za zpopelnění ostatků dítěte.

Rozhodl i výsledek kontroly

Soudkyně Malíková opřela své rozhodnutí také o výsledek kontroly živnostenského odboru Úřadu městské části Prahy 1. Ten žádné nesrovnalosti ve spolku Tobit neodhalil. „Soud má za to, že zde není oprávněný zájem na zrušení tohoto spolku a není tady ani jeden důvod, pro který by měl být zrušen, neboť to je až ta krajní varianta,“ uvedla soudkyně po zamítnutí žaloby.

Formulaci uvedenou ve stanovách spolku, že jeho „účelem je pohřbívat opuštěné mrtvě narozené děti a plody po potratu“, považuje soudkyně za nešťastnou. Ve stanovách se totiž nic nepíše o provádění pohřební činnosti.„Ale nemůžeme být přílišní formalisté. To bychom se nikam nedostali. Nemohli bychom fungovat jako lidé,“ zdůraznila Malíková.

„Je to nesporně absolutní vítězství a já jsem šťastný, že to tak dopadlo,“ řekl iDNES.cz po skončení jednání právní zástupce Tobitu. Spor však nekončí, pohřebníci avizovali, že se odvolají k Vrchnímu soudu v Praze.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video