Soud stihl rozhodování o stížnostech na volby o dva dny dříve, než byla lhůta. Ilustrační foto

Soud stihl rozhodování o stížnostech na volby o dva dny dříve, než byla lhůta. Ilustrační foto | foto: Dan Materna, MAFRA

Soud skončil, žádná ze stížností na volby neuspěla

  • 5
Volba všech poslanců je platná. Nejvyšší správní soud rozhodl o posledních stížnostech na květnové volby zákonodárců a žádnou z nich neuznal. Celkem jich bylo 55, většinou od voličů, dvě od politické strany Suverenita Jany Bobošíkové.

O jejich neoprávněnosti soud rozhodl už minulý týden. (více o straně Bobošíkové čtěte zde), dnes podle ČTK projednával mezi posledními třemi návrhy i stížnost lídra strany Volte Pravý Blok Petra Cibulky.

"Projednávání volebních stížností soud skončil s dvoudenním předstihem. Ze zákona byl povinný rozhodnout o všech návrzích ve dvacetidenní lhůtě do 1. července," konstatoval mluvčí Nejvyššího správního soudu František Emmert.

Dodal, že soud stížnosti buď zamítl, odmítl pro neodstranění vad či podání mimo zákonnou lhůtu, nebo se jimi nemohl zabývat pro vady podání. Vadou podání je podle něj například zaslání stížnosti e-mailem bez elektronického podpisu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video