Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žádný robot – bylo to letadlo. Za dvoumiliardový podvod soud potvrdil 8 let

  8:21aktualizováno  14:40
Vrchní soud v Praze v úterý zamítl odvolání podnikatele Jiřího Kubíčka. Ten za podvedení téměř osmi tisíc investorů, z nichž vylákal téměř dvě a čtvrt miliardy korun, dostal osm let vězení. Prvoinstanční soud mu také uložil peněžitý trest ve výši devíti milionů korun a maximální možný desetiletý zákaz působení ve vedení firem, což odvolací senát potvrdil. Rozsudek je pravomocný.

Kubíček dorazil k soudu se svým obhájcem. Pozorně sledoval předsedu senátu Martina Zelenku, který na začátku jednání shrnul rozsudek prvoinstančního soudu. Dorazili i zbylí nepravomocně odsouzení někdejší jednatelé společnosti Farma Racov Jiří Hosnedl a bratranec Kubíčka Róbert Barfnec.

Hosnedlovi vyměřil Městský soud v Praze podmíněné tresty v délce tří let a peněžitý trest 225 tisíc korun a pětiletý zákaz vedení firem. Shledal ho vinným z legalizace výnosů z trestné činnosti v nedbalostní formě. Bafrncovi za podvod a praní špinavých peněz uložil čtyřleté vězení, desetiletý zákaz vedení firem a peněžitý trest 1,2 milionu.

Tyto tresty nyní odvolací senát Vrchního soudu potvrdil. Soudce Zelenka při zdůvodnění rozsudku poznamenal, že prvoinstanční soud se nedopustil žádných procesních chyb, jak argumentovali obhájci obžalovaných.

Kubíček zprostředkovával v letech 2012 až 2017 svým klientům v Česku a na Slovensku zřízení obchodního účtu k obchodování na devizovém trhu. Zájemcům nabízel licence ke svému vynálezu – robotu, jenž za ně údajně měl samostatně vyhodnocovat obchodní příležitosti.

Otazníky kolem robota

Právě okolo robota se odehrává klíčová argumentace. Žalobce tvrdí, že žádný neexistoval, protože policie žádný takový software nedohledala. Kubíček tvrdí, že robota provozoval.

Prvoinstanční soud se přiklonil na stranu žalobce: podle rozsudku Kubíčkovy firmy ze skupiny WSM nikdy žádného robota neměly a celý systém fungoval jako tzv. letadlo. S tím, že Kubíček vklady používal částečně pro sebe, částečně k tomu, aby celý systém udržel v chodu.

„Kubíček si byl vědom, že nebude moci prostředky vrátit. Finanční prostředky obžalovaný přeposílal mezi účty svých společností, hradil z nich jejich náklady a v neposlední řadě využíval je k placení movitých a nemovitých věcí,“ podotkl Zelenka.

Dodal, že Kubíček způsobil škodu nevídaného rozsahu. Podnikatel se před rozsudkem se bránil proti vyšetřování případu. „Policii jsem nabídl, že jim ukážu, jak to fungovalo a proč, proč lidi byli zaměstnaní, jakým způsobem se podnikalo v zahraničí. Ale pro policii to bylo nadbytečné a nechtějí to vědět,“ uvedl před odvolacím soudem podnikatel.

Podle Kubíčkova advokáta Oldřicha Chudoby se prvoinstanční soud nevypořádal s otázkou, jestli robot na vyhodnocování příležitostí existoval a jak efektivní byl.

Z lidí vylákal přes 2 miliardy, posudku o chatrném zdraví muže soudce neuvěřil

„Je zcela irelevantní, jestli robot fungoval jako automat, poloautomat či nějaký jiný systém. Nebylo prokázáno, že by nějaký robot byl navázán na konkrétní finanční tok investorů, pod účtem jednoho každého klienta, ani s vypořádacím centrem skupiny WSM,“ kontroval státní zástupce Boris Havel.

Žalobce podotkl, že z celkové škody kriminalisté zajistili jen devět procent. „Kde je tedy ten výnos? Obžalovaný Kubíček to měl dobře vymyšlené. Smlouvy byly uzavírány se skupinou WSM. Poškození tak neměli možnost žalovat firmy se sídly třeba na Belize, zatímco tady obžalovaný pumpoval jejich peníze do dalších firem,“ dodal Havel.

Nalézací soud podle něj postupoval naprosto správně. Navrhl, aby odvolání bylo zamítnuto.

„Prvoinstanční soud vůbec nebral v potaz, že šlo o reálné investice na devizovém trhu. Veškeré investice byly reálné a svědčí o tom i fakt, že i přes zásah policie některé společnosti fungují dodnes, jako například Jatka Nýřany,“ poznamenal při obhajobě Kubíčkův advokát.

Kubíček prý trpí závažným kardiologickým a neurologickým onemocněním, což ovlivnilo například to, že musel být v některých částech hlavního líčení doma a nemohl se radit při výpovědích se svým obhájcem. Kubíček uvedl, že kauza poničila jeho zdraví.

Z tisíců lidí vylákal přes 2 miliardy. Dostal 8 let vězení a pokutu 9 milionů

„Nemohl tak kvůli svému zdravotnímu stavu plnohodnotně uplatnit svou obhajobu,“ dodal Chudoba. Navrhl, aby se případ vrátil k projednání prvoinstančnímu soudu.

„Nebyl to podvod,“ uvedl Kubíček pro iDNES.cz při soudním jednání v červnu 2022.

Klienti prý mohli od smluv odstoupit

Přestože údajně takto podvedl 7 801 klientů, k řízení se připojila jen menšina. Vložené částky se pohybovaly většinou v řádu statisíců, případně desetitisíců, někteří ale Kubíčkovi svěřili miliony. Podvodně vylákané peníze Kubíček soustavně převáděl na účty jiných svých společností, vybíral je v hotovosti nebo si za ně kupoval nemovitosti.

Jeho WSM bylo svého času také sponzorem druhé (podle názvu první) hokejové ligy. Ta měla jméno sponzora v názvu – takže Jaromír Jágr se svým Kladnem hrál WSM ligu.

Klienty zároveň udržoval v přesvědčení, že jejich investice zhodnocuje – například jim zasílal výpisy z jejich údajných účtů. Jeho zákazníci podle něj měli všechny potřebné informace a od uzavřených smluv mohli kdykoliv bez následků odstoupit.

Kriminalisté po podání obžaloby dohledali dalších 320 klientů, kteří naletěli stejnému podvodu, se škodami přesahující160 milionů korun. Tento oddělený případ stále projednává Městský soud v Praze.

9. června 2022

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, i když pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...