Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soud odsoudil skiny i policistu za smrt Milana Lacka

  18:13
K a r v i n á - Okresní soud v Karviné vynesl již podruhé rozsudky nad obžalovanými ve věci smrti Roma Milana Lacka z Orlové. Na tři roky poslal soud za mříže skinheada Petra Domese, který před dvěma lety kvůli rase skopal v okovaných botách ležícího Lacka. Rok za mřížemi by měl strávit další, který hodil na jeho dceru pivní sklenici. Další dva útočící skinheadi odešli s podmínkou, stejně jako viník dopravní nehody - policista Marián Telega.

Lacko před dvěma roky zemřel pod koly auta poté, co ho před restaurací Málka v Orlové zbila parta skinů a nechala ho v noci ležet na silnici. Předtím zaútočila bezdůvodně na něho a jeho dceru s přítelem. Po chvíli ležícího Lacka přejelo auto řízené Telegou.

"Přímý motiv v tomto případu nebyl. To, co se stalo, bylo výsledkem momentální situace ve skupině před restaurací Málka, alkohol... Dá se říci, že šlo o rasově motivovaný trestný čin," vysvětloval rozhodnutí předseda senátu Roman Raab. "Lacko by ale zřejmě žil, kdyby ho nenapadli skini, kdyby nebyl opilý, kdyby nepřijel Telega," připustil.

Obžalovaní, kteří byli odsouzeni k nepodmínečným trestům, se ihned odvolali. Státní zástupce, který předtím žádal pro všechny skinheady za ublížení na zdraví s následkem smrti nepodmíněné tresty, si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. "Musím si prostudovat odůvodnění rozsudku. Soud ale rozhodl podle mého návrhu pouze u obžalovaného Telegy," řekl státní zástupce Otakar Cibien.

Zmocněnec rodiny Lackových, anarchistický aktivista Jakub Polák je přesvědčen, že se jedná o vraždu v nepřímém úmyslu. "Tento rozsudek znamená jen mírný pokrok v případu," uvedl Polák. Jako zmocněnec se však nemůže proti trestům odvolat. Může jen podat ústavní stížnost poté, co budou obžalovaní pravomocně odsouzeni. "Případ bude projednávat odvolací senát krajského soudu. Není vyloučeno, že se pak vrátí opět k nám," uvedl soudce Raab.

Karvinský soud rozhodl v této cause již podruhé. První rozsudek, podle kterého byli útočící skinheadi odsouzeni k podmínečným trestům a dopravní nehoda zůstávala nevyřešena, zrušil krajský soud v Ostravě. Objevil spoustu nedostatků a nařídil nové vyšetřování. To přineslo do případu mnoho zvratů.

Kvůli novým znaleckým posudkům z oboru zdravotnictví a dopravy, vyvrátilo verzi karvinské policie, že policista Telega přejel již mrtvé Lackovo tělo, a že smrtelné zranění způsobilo Lackovi nákladní auto. Tak se dostal před soud Marián Telega. Soudce Raab uvedl, že během několikaměsíčního projednávání případu nepřišel na nic, co by nasvědčovalo tomu, že policie nebo někdo jiný manipuloval s důkazy. Trvá na tom však zmocněnec Polák, kterého kvůli tomu zažaloval náměstek karvinské policie Jan Jonáš.

Policie odmítla, že chtěla chránit kolegu
Právník Lackových pozůstalých a zastánci lidských práv se rovněž snažili dokázat, že policisté chtěli uchránit svého kolegu od zodpovědnosti za dopravní nehodu, a proto si vymyseli projíždějící nákladní auto. Tato nařčení však vedení karvinské policie důrazně odmítlo.

Jak je tedy možné, že v případu došlo k takovému zlomu a nová žaloba je náhle zcela odlišná od té původní? "Vycházel jsem z nových znaleckých posudků," řekl v říjnu žalobce Cibien. Ty však zadali zmocněnci pozůstalých. Soudní znalci v nich nevlyoučili, že skini mají na smrti Roma větší vinu, než tvrdil první soudní lékař. Znalec z oboru silniční dopravy poté vyloučil existenci nákladního auta. Tyto posudky přitom při prvním vyšetřoávní vůbec neexistovaly.

Lacka jsem koly nepřejel, hájil se policista
"Já jsem Lacka koly auta nepřejel," tvrdil 2. října obžalovaný policista Telega. Uvedl, že vůbec netušil, že předmět, který v noci ležel uprostřed silnice byl člověk.

"Protože jsem se mu už nemohl vyhnout, snažil jsem se ho přejet tak, aby byl uprostřed auta a abych o něho nezavadil koly," vysvětlil.

Proč policisté od samého začátku mluvili o tom, že před ním jel náklaďák, nedokázal vysvětlit.

Čtveřice skinheadů přichází k přelíčení u okresního soudu v Karviné, který začal znovu projednávat případ smrti Roma Milana Lacka. Skinheadi byli již odsouzeni k podmínečným trestům, krajský soud ale v září minulého roku toto rozhodnutí zrušil (2. října 2000).

Čtveřice skinheadů čeká na zahájení přelíčení u okresního soudu v Karviné, který začal znovu projednávat případ smrti Roma Milana Lacka. Skinheadi byli již odsouzeni k podmínečným trestům, krajský soud ale v září minulého roku toto rozhodnutí zrušil (2. října 2000).

Obžalovaní (zleva) Petr Domes, Pavel Fučo, Leo Fiedor, David Jureczek a Marian Telega před zahájením závěrečného líčení u okresního soudu v Karviné s příslušníky hnutí skinheads a policistou, kteří způsobili před dvěma lety smrt Roma Milana Lacka, 19. prosince 2000

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...