Sobotka musí přepsat majetková přiznání

  • 19
Plány sociálních demokratů, jak kontrolovat, za co si lidé pořídili majetek převyšující 1,5 milionu korun, narazily u vládních právníků. Zákon, který má být součástí vládního boje proti "šedé ekonomice", musí nyní ministr financí Bohuslav Sobotka předělávat.

"Stát by neměl od občanů vyžadovat údaje, které má již k dispozici. Například vlastník nemovitosti je zapsán v katastru, existuje i evidence motorových vozidel," popsal MF DNES místopředseda legislativní rady vlády Jaroslav Bureš, co je například třeba v zákoně předělat.

Na původní verzi vládního návrhu zákona o majetkových přiznáních bylo podle vládních právníků sporné i to, že stavěl bohatší lidi do situace, kdyby oni sami museli úředníkům dokazovat, že při pořizování majetku neošidili stát na daních.

A kdyby neprokázali, kde peníze vzali, vycházelo by se z toho, že zaplatili menší daně, než měli.

Ministr Sobotka chyby v zákoně přiznal. Přesto počítá s tím, že by novou verzi mohl vládě předložit do konce března. Koalice se již na tom, že nějakou formu majetkových přiznání schválí, shodla při jednáních o druhé fázi reformy veřejných financí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video