Kouření se do restaurací po roce zákazu nevrátí, rozhodli poslanci

  • 1065
Snaha části poslanců vrátit do restaurací kouření zkrachovala. Většina Sněmovny to v úterý po roce platnosti zákazu odmítla. Pro odmítnutí návrhu, aby si lidé v hospodách a barech mohli znovu zapálit, bylo 91 ze 172 poslanců. Hlasovat se o tom muselo nadvakrát, někteří poslanci se první hlasování pokoušeli zpochybnit.

Pro zamítnutí návrhu bylo hnutí ANO, poslanci KDU-ČSL a několik dalších poslanců z dalších stran s výjimkou ODS a SPD Tomia Okamury (jak hlasovali jednotliví poslanci, najdete zde)

Poslanci ve Sněmovně nejsilnějšího hnutí ANO se už před jednáním dohodli, že budou pro zamítnutí návrhu a to bylo rozhodující. „Jsem velmi rád, že jsem přesvědčil poslanecký klub,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Názory v klubu byly podle něj sice různé, ale nakonec podle něj většina klubu ANO souhlasila se závazným hlasováním proti zákonu. „Jsem tomu rád, myslím si, že to je ve prospěch zdraví občanů České republiky,“ dodal Vojtěch.

Návrat kuřáren do restaurací hájil nekuřák Ferjenčík

Návrh vrátit kouření do hospod hájil Pirát Mikuláš Ferjenčík. „Zákaz kuřáren nemá žádnou logiku,“ řekl. „Před hospodami se tvoří hloučky kouřících lidí a obtěžují lidi, kteří chodí kolem. Hluk po desáté večer je větší, než býval,“ argumentoval Ferjenčík, který poslancům řekl, že on sám je nekuřák a přesto si myslí, že zákon si zaslouží změnu.

I Ondřej Veselý z ČSSD hájil možnost, aby v restauracích existovaly kuřárny bez obsluhy. „Proč by tam nějaký nekuřák chodil, když tam nebude obsluha a bude tam zakouřeno?“ ptal se kolegů poslanců Veselý.

Poslanec ODS Vojtěch Munzar se nejvíc podivoval nad tím, že když nekuřáci jdou do restaurace, jejíž majitel by si přál kouření umožnit, od státu požadují, aby zařídil, že se v restauraci kouřit nesmí.

„Představa, že hospoda je soukromý prostor a každý si tam dělá, co chce je nesmyslná,“ oponoval jim ministr zdravotnictví Vojtěch. Připomněl poslancům, že se hlídá to, aby se v hospodách nemohlo například prodávat plesnivé jídlo. „Kdyby to tak nebylo, tak by se tam to plesnivé jídlo prodávat mohlo,“ řekl ministr zdravotnictví. Zákon zakazující kouření v restauracích má podle něj pozitivní dopad na veřejné zdraví a to převyšuje právo na svobodu podnikání.

Ať si to rozhodnou majitelé, navrhovala část poslanců

Podle návrhu 86 poslanců měli majitelé barů a výčepů do velikosti osmdesáti metrů čtverečních dostat možnost sami se rozhodnout, že jejich podnik může být kuřácký s tím, že by se tam v takové chvíli nesmělo vydávat jídlo. To pro zastánce zákazu kouření v restauracích nebylo přijatelné.

Podpora zákazu kouření v pohostinských zařízeních, která platí od konce května loňského roku, je po roce zákazu 71 procent, zjistily společně agentura Ipsos a Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy. „Dvacet osm procent kuřáků je silně proti tomu, že se nesmí kouřit v restauracích. Lidí, kterým to opravdu silně vadí, je jen 12 procent,“ řekl Radek Jalůvka ze společnosti Ipsos.

Zákaz kouření v restauracích podporují po roce téměř tři čtvrtiny lidí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video