Diskuze

Brčka, kelímky i obaly na jídlo z plastu končí. Lahve se zálohovat nebudou

Poslanci schválili zákaz některých jednorázových plastových výrobků. Zákaz se týká třeba příborů, talířů, brček, vatových tyčinek či tyček na uchycení balonků, nápojových kelímků z polystyrenu a výrobků z oxoplastu. Musí to ještě potvrdit Senát.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PU

Tohle je kabinetní ukázka nesystémového řešení, provedeného nekompetentními politiky.

Brčka, kelímky atd. tvoří marginální podíl plastových odpadů.

Dále pokud to dobře čtu, schválili to proto, že: KONČÍ TO NA SKLÁDKÁCH! Ale to je vina především ministryně ŽP, potažmo celého ministerstva a potažmo právě IQ zákonodárce.

Na skládkách už leta končí nejen ta pitomá brčka, ale v podstatě většina plastů, tak usilovně sebraných do žlutých kontejnerů.

Není snad vina resortu, že se neustále posunuje zákaz skládkování těchto materiálů? Není to snad vina toho, že odpadová mafie v podstatě řídí MŽP?

Proč stát nepodporuje vývoj a realizace technologií třídění a recyklace? Jasně - stojí to peníze, ono je levnější odpad prostě zahodit (v lepším případě spálit). Jenže to není omluva, stačilo by správně používat recyklační poplatky, které platíte ve všem, co si koupíte a sebrat je soukromé firmě, která je spravuje (de facto je ukradne). Protože co jiného to je, když prolobované zaplavení obcí a jejich ulic barevnými kontejnery - jejichž obsah, jak nakonec ministryně prozradila, končí na skládce. A dál nic. Ta potěmkinovská situace, kdy se tím, že nahážeme odpad do kontejneru chlubíme jací jsme mistři světa v třídění - k smíchu.

Velmi pozoruhodné je jedno z těch úchylných ustanovení tohoto nařízení - totiž že víčka musí být spojena s lahví - no, to musel vymyslet skutečný génius. Víčka jsou z diametrálně jiného plastu než lahev, tudíž musí do recyklace (tedy pokud ba se dělala) jinam. Jak ostatně správně uvedl jeden z předkladatelů - když se vymlouval, že recyklovat plast je těžké.

Není to těžké, ani jej roztřídit. Ty technologie jsou už dávno vyvinuté a odzkoušené. Jen je třeba je nebojkotovat, jak velí odpadová mafie.

0 0
možnosti
JT

Když si koupíte malé pitíčko, je tam přilepené papírové brčko. Když se vám podaří při vyndávání brčko nezlomit, zjistíte, že se s ním nedá udělat dírka do krabičky. Zkusíte udělat dírku nehtem nebo něčím, brčko se vám rozlepí. Takže jste žíznivý, ulepený, pitíčko letí do koše. Doporučuji dát to dětem v autě.

0 0
možnosti
JS

Na jednu stranu je tento zákaz prospěšná věc, kterou vítám. 👍 Pangejty a řeky jsou plné jednorázových plastů. Lidi jsou čuňata a část z nich bude vždy odhazovat odpadky.

Na druhou stranu je to nekoncepční zákaz vybraných výrobků. Celý systém obalů je potřeba promyslet a předělat. Povolit jen několik materiálů, např. papír a karton, sklo, jeden druh plastu (např PE), PET na lahev, železo a hliník na plechovky a maximálně je recyklovat. Vyhnout se kompozitním materiálům, jako tetrapak, blistry, atd.

Zároveň se obávám, že 30% podíl recyklátu v PET je příliš ambiciózní cíl. Problém plastů je, že jejich molekuly časem degradují a polymerické řetězce se zkracují. Materiál ztratí svoji elesticitu a pevnost, která je u lahví klíčová. Je to jako když nastříháte provázek na krátké úseky. Přestože je to chemicky pořád ten stejný provaz, už ho nelze použít k vázání uzlů.

0 1
možnosti
LN

Mně by jenom zajímalo, co dělají diskutující s těmi brčky z McDonald's. To není zážitková restaurace. Přijít, sníst, vypít a jít pryč - celý princip jejich byznysu. Mně se v tomto řetězci nikdy nestalo, že by brčko bylo nějak rozleptané. Asi nemám návyky sedět ve fast-foodu a hodiny tam žumlat jedno pití. A to tu někdo psal, že si s tím dokonce polévá tričko, což už vyloženě nahrává na test inteligence...

2 1
možnosti
DN

Děkujeme, vážení poslanci - fakt to byl teď ten nejzásadnější problém...

0 0
možnosti
LN

Ťuťuňuňu. To si opravdu myslíte, že celá vláda řeší ty nejpalčivější problémy? To má ministr kultury chodit v Temelíně a řešit, jak rozdělit ČEZ?

1 2
možnosti
PH

P35e71t52r 15H12r93a96b93á44k

20. 7. 2022 19:52

Mne by zajímalo, kolik z hlediska váhy procentuálně plastů se tohle týká. Můj odhad je tak max. 5 procent. Možná by bylo fajn ukázat složení třeba 100 popelnic s plastem a sdělit, co se tam vše nachází a hlavně kolik. Nemám problém s tím, co se zakázalo, ale co to ostatní? Pokud jdu lesem, nenajdu tam brčka, nebo kelímky, ale hlavně plastové láhve, plechovky a plastové sáčky. A tohle tam evidentně uvidím stále.

0 0
možnosti
DN

Myslíte, že až tolik?

0 0
možnosti
PM

P89e40t24r 32M67a48r73e94š

20. 7. 2022 19:04

Je to vždycky taková milá nostalgie, přejet hranice kamkoliv mimo EU a najednou mít plastová brčka, plastové tašky v obchodech zdarma, kečup k hranolkům v plastovém obalu zdarma... Jen nevím, proč se tyhle věci zakazují zrovna v EU, kde se třídí, zatímco mimo EU ty obaly skončí v lese nebo v moři.

0 0
možnosti
MK

M17i11l65a78n 13K48r21á83l

20. 7. 2022 18:55

Vláda řeší plastové kelímky a brčka. Zasekli sekeru 700 miliard dluhu. To je nepálí. Hlavně aby se zavděčili Bruselu.

1 0
možnosti
DN

Samozřejmě obalů na hubohadry (tedy respirátory) nebo na plasty od testů na covid se to netýká...

1 0
možnosti
MJ

Místo řešení obalového materiálu u výrobků, kdy se i pidi zboží zabalí nejlépe do několika neúměrně velkých obalů najednou, kdy ten papírový je jenom vrchní část, tohle problém očividně není. Ale brčka, kelímky, igelitky a uchošťoury jsou třídním nepřítelem číslem 1. Fakt jsme již pouze země nohsledů choré EU a co si ty choré hlavy usmyslí, nikdo už jim nevymluví a jen jedou ty svoje zákazy a příkazy, protože možnost volby spotřebitele prostě u nich neexistuje. Do teď jsem měl snahu odpad třídit, ale po dalších a dalších nesmyslných zákazech už s tím prostě končím a vše bude z naší domácnosti končit jako dříve ve směsném odpadu.

1 1
možnosti
MN

raději měli zakázat balit jednotlivé kusy ovoce a zeleniny do igelitu.to bych i pochopil

1 2
možnosti