Státní fond kinematografie by měl dostávat 300 milionů ročně (ilustrační snímek)

Státní fond kinematografie by měl dostávat 300 milionů ročně (ilustrační snímek) | foto: NFA

Poslanci přehlasovali Klause. Fond kinematografie dostane 300 milionů

  • 33
Až 300 milionů korun bude od příštího roku dostávat Státní fond kinematografie. Nejméně polovinu z této částky by pak měly přispět komerční televize. Zákon o podpoře kinematografie, který v listopadu vetoval prezident Klaus, poslanci odhlasovali jasnou většinou.

Ministryně kultury Alena Hanáková poslancům řekla, že nový zákon nastaví transparentnější systém udělování dotací a jejich čerpání. Norma českým filmovým tvůrcům pomůže k větší konkurenceschopnosti v rámci Evropy, dodala.

Příjmy fondu budou podobně jako dosud tvořit i jedno procento z každé prodané vstupenky do kina a příspěvky ze zpoplatnění filmů, které fond spravuje, ve výši až 30 milionů korun ročně.

Příspěvek komerčních televizí do fondu potom odpovídá dvěma procentům z obratu za vysílání reklamy, která mají komerční televize na tvorbu nových filmů dávat už podle zákona o televizním vysílání. Pokud by televize z reklamy přispěly méně než 150 miliony korun, musely by zbylou částku dorovnat. Příspěvek souvisí s omezením reklamy ve veřejnoprávní televizi.

O poskytnutí příspěvku na filmové projekty má rozhodovat rada fondu, který by mohl podle nových pravidel přispíval na nejméně sedmdesátiminutové hrané i dokumentární filmy nebo na seriálové epizody, pokud by trvaly alespoň 40 minut.

Podmínkou je, že by uznatelné náklady na českém území dosáhly v případě hraného filmu 15 milionů, v případě seriálového dílu deseti milionů a v případě dokumentu tří milionů korun. Pobídky by se vyplácely zpětně ve výši desetiny nákladů na zahraniční herce a členy štábu a pětinu nákladů za zboží a služby, které byly poskytnuty v souvislosti s filmovým projektem českými firmami.

Filmový průmysl je normální obchodní odvětví

Poslanci a následně i senátoři už zákon o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie jednou odsouhlasili. Prezident Václav Klaus však v půlce listopadu zákon vetoval.

"I nadále považuji za neobhajitelné a nijak neodůvodněné, že stát tímto způsobem hodlá podporovat podnikatele ve filmovém průmyslu a ne například českou hudbu, české výtvarné umění či architekturu, českou literaturu, české divadlo anebo český sport. Stále nevidím žádný důvod, proč by právě filmoví producenti a další podnikatelé v kinematografii měli být privilegováni oproti jiným, srovnatelným oborům," uvedl prezident ve svém odůvodnění.

Klaus už zákon o podpoře kinematografie vetoval jednou, v roce 2006. Nynější zákon je podle něj sice propracovanější, špatná je však podle něj sama podstata.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video