Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) hovoří na schůzi Poslanecké...

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) hovoří na schůzi Poslanecké sněmovny 2. prosince 2020 v Praze. | foto: ČTK

Pomoc OSVČ. Budou mít nárok na bonus i na peníze z programu Antivirus

  • 68
Poslanci schválili, že OSVČ budou mít zároveň nárok na kompenzační bonus i na peníze z programu Antivirus. Podpořili návrh senátorů, kteří to přidali do novely, podle níž budou pivovary i v budoucnu osvobozeny od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. Pro bylo 101 ze 106 přítomných poslanců. Zákon ještě musí podepsat prezident Miloš Zeman.

„Ministerstvo financí spolupracovalo na přípravě pozměňovacího návrhu,“ řekla poslancům ministryně financí Alena Schillerová.

Kompenzační bonus pro živnostníky činí 500 korun denně za omezení podnikání kvůli opatřením vlády proti šíření koronaviru.

Programy Antivirus jsou dva. V prvním stát proplácí celou mzdu s odvody do 50 tisíc korun v provozech, které vláda nařídila zavřít, a 80 procent náhrady pro pracovníky v karanténě do 39 tisíc korun superhrubé mzdy.

Stát uhradí restauratérům plné mzdy i nájmy. Získají bonus na zaměstnance

V druhém mohou firmy získat příspěvek, který dorovnává 60 procent náhrady do 29 tisíc korun superhrubé mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, surovin či personálu.

„Rozhodně budeme podporovat senátní verzi vratky,“ řekl již před jednáním Sněmovny předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Právě on to navrhoval při projednávání zákona ve Sněmovně, to ovšem byla Schillerová ještě proti.

Pro pivovary bude změna zákona znamenat prodloužení osvobození od daně za vylité nebo jim vrácené pivo, které zatím platí jen do konce roku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video