Sněmovna změnila zákon o VŠ, umožní jim i nadále distanční výuku

  • 43
Poslanci schválili změnu zákona o vysokých školách, aby měly možnost i v roce 2021 a dál učit na dálku či upravit harmonogram studia a přijímacích zkoušek. Vládní návrh reaguje na koronavirovou epidemii, školy by ho ale mohly využít i při jiných mimořádných situacích.

„Ve spolupráci se zástupci vysokých škol jsme připravili krizovou novelu vysokoškolského zákona, která umožní mj. přijmout doklad o maturitním vysvědčení až 90 dní po zápisu anebo při výuce, zkouškách včetně státních, využívat nástroje distanční komunikace,“ napsal na Twitteru ministr školství Robert Plaga.

Vysoké školy přešly kvůli opatřením proti covidu-19 na přelomu září a října na výuku na dálku. Podle ministerstva školství lze předpokládat, že protiepidemická omezení ovlivní jejich fungování i v první polovině roku 2021. Aby mohly pokračovat ve vzdělávání mimo svůj standardní režim i v příštím roce, je nutné úpravu zákona projednat do konce roku.

Úhrada antigenních testů na covid-19 distributorovi

Poslanci už schválili zrychleně ve stavu legislativní nouze změnu zákona o veřejném zdravotním pojištění o úhradách antigenních testů na covid-19, distributorovi, který je nakoupil a rozváží je mimo jiné do domovů pro seniory. Pro bylo 66 z 90 poslanců.

„Současné znění zákona o veřejném zdravotním pojištění takovou situaci neřeší,“ řekl poslancům ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Vláda také chtěla, aby poslanci ve čtvrtek zrychleně projednali i návrh širších změn v oddlužení, který předpokládá zkrácení doby tohoto procesu na tři roky pro všechny dlužníky. Nyní trvá oddlužení v základní variantě pět let. Ústavně-právní výbor ale poslancům doporučil, aby o tomto návrhu nejednali ve zrychleném režimu. Budou ho tak schvalovat později.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video