Na českobudějovické ZŠ Matice školské se vydávala prvňákům vysvědčení. (30....

Na českobudějovické ZŠ Matice školské se vydávala prvňákům vysvědčení. (30. ledna 2020) | foto: Petr Lundák, MF DNES

Volný pátek žákům nabízí vyžití, některým navážou týdenní prázdniny

  • 7
Školáci si ve čtvrtek převzali pololetní vysvědčení a v pátek mají volno. Využít ho mohou na řadě akcí, speciální program si přichystala muzea, zoologické zahrady či hrady a zámky. Přes nepříznivé podmínky mnoho rodin zamíří na hory. Některé školní družiny nabízely možnost provozu i ve volnu, většinou však zůstaly nevyužité.

Pátek bez výuky dětem zpestřuje řada akcí. Například v Praze mohou se zvláštní kartou od Pionýra navštívit zdarma či se slevou přes 40 muzeí, památek a dalších institucí. Akce Ledová Praha potrvá do neděle.

Školáci mohou také zamířit na pololetní prázdniny do pražské zoo, která na vstupné zvýhodní žáky s jedničkou z přírodopisných předmětů. Na pololetní prázdniny nachystaly speciální programy i některé Domy dětí a mládeže či hrady a zámky v Česku.

Některé družiny na základních školách i školkách nabízely rodičům na páteční volno své služby. Řada z nich však zůstala nevyužitá, například v základní škole náměstí Bratří Jandusů v pražské Uhříněvsi.

„Školní družina bude v době pololetních prázdnin uzavřena z důvodu malého zájmu,“ informovala instituce už dříve.

Děti lákají také lyžařské areály, byť jim letošní zimní počasí moc nepřeje. A víkendová předpověď nezní pro lyžaře příznivě. Bude se oteplovat, může i pršet. Sníh, který tento týden na horách připadl, začne tát.

Ochlazovat se začne až od úterý příštího týdne. Mnohé lyžařské areály zůstávají v částečném provozu a lyžuje se hlavně na technickém sněhu. Některá níže položená střediska ani nezahájila provoz, protože téměř nechumelilo a důkladně pokrýt svahy technickým sněhem teploty neumožnily.

Co dnes dělají vaše děti?

celkem hlasů: 102
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 7. února 2020. Anketa je uzavřena.

Desetidenní volno

Pololetní prázdniny mají v Česku jednotný termín. Ve 14 okresech se páteční prázdniny školákům prodlouží od pondělka o týden jarních prázdnin, jejichž termín se liší podle okresů.

V pondělí začnou prázdniny žákům škol z Mladoboleslavska, Příbramska, Táborska, Prachaticka, Strakonicka, Ústecka, Chomutovska, Mostecka, Jičínska, Rychnovska, Olomoucka, Šumperska, Opavska a Jesenicka.

Jarní prázdniny se postupně vystřídají v celé republice, na žáky pražských škol dojde ve druhé půli února. Celý cyklus skončí 15. března, kdy prázdniny připadají třeba na okresy Libereckého kraje a Kraje Vysočina.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video