Šimpanz Sherley

Šimpanz Sherley vystupoval v Banánových rybičkách, s Helenkou Vondráčkovou a nyní hraje v televizní reklamě Komerční banky s ředitelem pražské zoo Petrem Fejkem. Má jen jednu chybu: je pašovaný. | foto: repro ČT

Šimpanz už nebude muset na večírky

  • 7
Šimpanz Sherley, který vystupoval v televizní reklamě Komerční banky, v Banánových rybičkách Haliny Pawlovské a dalších pořadech, už nebude muset na další večírky. Ministerstvo životního prostředí zrušilo výjimku, která mu povolovala veřejné vystupování za peníze.

Šestiletý šimpanz žije u Ludvíka Berouska.

Tento druh primátů však patří mezi kriticky ohrožená zvířata.

"Hrát šaška" tedy může jen tehdy, když majitel doloží, že nepochází z volné přírody. A to Berousek neprokázal.

"Pokud bude vystupovat na párty či v cirkuse, poruší pan Berousek zákon a bude mu hrozit pokuta, v krajním případě i exekuce zvířete. Nejvhodnější by bylo odevzdat ho do ZOO," říká Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí.

Ta také původně upozornila, že v Sherleyho dokumentech jsou nesrovnalosti - například, že pochází ze ZOO v africké Konakry, kde ve skutečnosti žádná ZOO není.

A využívat šimpanze uloveného ve volné přírodě zakazují mezinárodní smlouvy. Ty je chrání před vyhubením - pytláci zabijí až deset dospělých zvířat, aby získali jedno živé mládě.

"Hrál" i s Bartošovou
Sherleyho majitel k celé věci mlčí. "Nebudu se k tomu vyjadřovat," řekl Berousek a položil telefon.

Zpěvačka Heidy Janků, která se Sherleym vystupovala, se však Berouska spíše zastává. "Neměla jsem pocit, že by se k němu choval špatně, naopak," říká Janků.

"Přísný postup úřadů je myslím v pořádku, sám jsem měl při natáčení nepříjemný pocit," říká ředitel pražské ZOO Petr Fejk, který se šimpanzem natáčel reklamu pro Komerční banku.

Fejk však tehdy minulost šimpanze neznal. "Ten šimpanz je ale už zkažený, pustit ho do volné přírody je nemyslitelné," upozorňuje Fejk. Podle něj by bylo nejlepší, kdyby zůstal u Berouska, jen přestal účinkovat na párty a v estrádách.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video