Severokorejské otrokyně

  • 4
Štáb české televize napadly a okradly korejské dělnice. V Čechách pracují severokorejské otrokyně. Podobné titulky se objevily minulý týden v novinách.Jaká jsou fakta: ve středočeské obci Žebrák pracují v textilní firmě severokorejské dělnice, na řádné pracovní povolení, za minimální mzdu, a nikdo toho o nich moc neví.

Co z toho umí udělat novináři? Podle nich jsou Korejky podezřelé - nechodí na diskotéky, samy si vaří, posílají peníze na ambasádu. Prý vydělávají na provoz říše zla. Novináři mají story, a asi jim uniká, že nepíší článek o vyhořelé stodole, ale o lidských osudech. A zdá se že několika dívkám už svou bezohledností zničili život.

Kdo jsou vlastně hrdinové tohoto příběhu? Snad členové jednoho štábu veřejnoprávní televize? Ti jistě ne. Museli se bránit "přesile" drobných asijských dělnic, které jim poškodily kameru. Podali na ně trestní oznámení, za teď dívkám hrozí vyhoštění, a možná i koncentrák doma v Koreji. O co vlastně novinářům jde?

Vadí jim severokorejský režim? Je snad některým z nich líto dělnic, které jim připadají zotročené? To být nemusí. Ty dívky mají přísný režim, ale jistě se jim v Čechách daří lépe než doma. V mnoha rozvojových zemích pracují lidé za daleko horších podmínek, za několikrát nižší mzdu, sedm dní v týdnu s volným dnem sotva několikrát do roka, a to u světoznámých a uznávaných firem, u nichž bychom takové nesolidní jednání nečekali. 

Z jakých asi pocházejí vrstev severokorejské ženy, které jejich stát posílá na práci do ciziny? Jistěže nepochází z disidentých poměrů, ale ani to nejsou agentky říše zla. Sotva jsou jejich otcové generály či jinými "papaláši". Jely k nám proto, aby mohly podpořit rodinu, nejspíš dostaly možnost vydělat si v cizině za výborné výsledky při studiu. V Čechách přitom žijí tak, aby co nejméně utratily.

Peníze posílají domů - světe div se! - prostřednictvím ambasády. Kdyby novináři zašli na poštu či do banky, mohli se snadno doptat, že jiná možnost jak poslat peníze do Severení Koreje snad ani neexistuje.

Možná, že tyto peníze komunistický režim dále zdaňuje. I kdyby, tak tím získá částku zanedbatelnou i z hlediska poměrně chudého státu, od těch několika set nebo tisíců zahraničních dělníků co ve světě má. Opravdu se tím udržuje při životě severokorejská říše zla? Pomohlo by dobré věci, kdyby těch padesát rodin, které podporují jejich dcery zaměstnané v Čechách, raději pomřelo hlady? Padl by režim dřív?

Pokud novináři z ČT o výše uvedených souvislostech nepřemýšleli dřív, tak by to měli rychle dohnat. Jimi obviněné mladé ženy čeká doma čeká v lepším případě bída, v horším gulag jen proto že se příliš afektované bránili jejich paparazziovskému chování. Česká televize musí co nejdříve stáhnout obvinění Korejek z trestných činů.

Ani nejdražší poškozená kamera nestojí za zničené osudy. A novináři by se měli snažit hledat příběhy které vyžadují více vynalézavosti. Není snad v Česku dost případů bezohledného jednání s tuzemskými zaměstnanci? Není zde dost firem, jejichž pracovníci se bojí říci něco na kameru - ačkoliv jim nehrozí koncentrák jako v Severní Koreji?

 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video