Senátor Jaroslav Doubrava

Senátor Jaroslav Doubrava | foto: Senát

Senátor citoval podvrh, který podnítil holokaust. Zajímavé čtení, řekl

  • 105
Senátora Jaroslava Doubravu rozzlobil vládní plán na zvýšení DPH na knihy či noviny. Použitím citace ze známého antisemitského spisu Protokoly sionských mudrců přirovnal krok vlády k údajnému plánu Židů na ovládnutí světa. Protokoly posloužily jako odrazový můstek k holokaustu.

Před zvedáním DPH na tiskoviny varují mnozí odborníci z oboru s racionálními argumenty. "Zcela jistě dojde k odpisům titulů, které se ve světle navýšené DPH budou jevit rizikově, říká například Milan Gelnar ze společnosti Argo. Pokles produkce očekává i Fragment či Academia (původní článek čtěte zde). O hrozícím "hloupnutí národa" mluvili i politici.

Jaroslav Doubrava (nyní Severočeši.cz, v letech 1967-2010 KSČ a KSČM) zvolil na páteční schůzi Senátu ostřejší argumentaci.

"Před časem se mi dostalo do rukou takové zajímavé čtení nazvané Sionské protokoly," uvedl svůj projev.

Citoval ze zmíněného spisu: "Daň zadusí prázdnou literární ctižádostivost, strach před tresty učiní spisovatele na nás závislými, i kdyby se pak ještě někdo našel, kdo by chtěl proti nám psát, nikdo jeho spisy nevytiskne (...) Budeme jistě vítězit na našimi protivníky, protože v důsledku opatření, která jsme ukázali, nebudou mít tiskové orgány, v nichž by se mohly úplně vyjádřit proti našemu tisku. Nebude nám ani zapotřebí jejich myšlenky od základu vyvracet (...) A já se ptám, je toto důvod k zavedení daně i na knihy a tiskoviny?" zakončil svůj projev Doubrava.

"Jakkoliv jsou argumenty levice tvrdé a pro mě nepřijatelné, považuji je za naprosto legitimní. Nicméně jsem poněkud šokován, že jsem tady zaslechl citaci ze Sionských protokolů," protestoval Pavel Čáslava z ODS. K distancování Senátu od Doubravových slov vyzval i jeho stranický kolega Miloš Vystrčil.

Německá a francouzská verze Protokolů sionských mudrců

Protokoly sionských mudrců totiž nejsou židovským plánem na ovládnutí světa, ale ruským pamfletem stvořeným v roce 1903 k ospravedlnění útoků na židy. Oblíbili si ho třeba nacisté. "Frankfurter Zeitung (demokratický list Výmarské republiky, do nějž psali i Židé, pozn. red.) co týden běduje a vříská, že to je podvrh, což nejlépe dokazuje jejich pravdivost," libuje si Adolf Hitler v Mein Kampfu.

O tom ovšem Doubrava neřekl ani slovo, nejznámější protižidovskou propagandu označil jen za "takové zajímavé čtení". Ještě o stupeň drsnější před časem byl vysoký úředník ministerstva školství Ladislav Bátora, pro nějž je antisemitismem prodchnutá "Zkáza Slovanů" skvělou knihou.

Senátor se omluvil: Nenapadlo by mě, že to někoho pobouří

Doubrava, který se svého výroku shodou okolností dopustil na začátku největšího židovského svátku roku - Jom Kippur, tedy Dne smíření, se posléze za svůj výrok omluvil. "Jestliže jsem použil citát, nenapadlo mě, že by se mohl někoho z vás dotknout. Už vůbec bych nechtěl vyvolávat antinálady v našem Senátu. Za použití tohoto citátu se omlouvám a rád bych, abyste moji omluvu přijali," prohlásil na plénu Senátu.

"Vůbec jsem to do těchto souvislostí nedával a vůbec by mě nenapadlo, že někoho můžu pobouřit tímhle způsobem," divil se pak v České televizi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video