Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Semtex boří ledové hráze

  16:31
- Střelmistři se snaží náložemi semtexu zničit ledové hráže, které se vytvořily na řece Rokyná u Moravského Krumlova. Vodohospodáři tam vyhlásili nejvyšší, tedy třetí stupeň povodňové aktivity. "Voda se naštěstí rozlila v místech, kde nikdo nebydlí a nevedou žádné komunikace. Nyní jde jen o to, aby se prolomily hráze z ledu. V ohrožení ale nejsou životy občanů, ani jejich majetek," zdůraznil ČTK ředitel znojemských hasičů Jan Novosad.
Dramatická situace je i na Třebíčsku, kde Jihlava zaplavila sklepy a zahrady.

JIŽNÍ MORAVA
TŘETÍ, NEJVYŠŠÍ STUPEŇ POVODŇOVÉ AKTIVITY, byl vyhlášen na řece Rokytná u Moravského Krumlova na Znojemsku. Tající ledy na několika místech přehradily tok a voda se kvůli tomu vylila z břehů.

Střelmistři se snaží náložemi semtexu zničit ledové hráže, které se vytvořily na řece Rokyná u Moravského Krumlova. Vodohospodáři tam vyhlásili nejvyšší, tedy třetí stupeň povodňové aktivity. "Voda se naštěstí rozlila v místech, kde nikdo nebydlí a nevedou žádné komunikace. Nyní jde jen o to, aby se prolomily hráze z ledu. V ohrožení ale nejsou životy občanů, ani jejich majetek," zdůraznil ČTK ředitel znojemských hasičů Jan Novosad.

VÝCHODNÍ ČECHY
Na Tiché Orlici
byl v okrese Rychnov nad Kněžnou vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. "V současné době dosahuje výška hladiny Tiché Orlice v Malé Čermné 312 centimetrů a v Týništi nad Orlicí 338 centimetrů," upřesnila ČTK dispečerka Povodí Labe Jana Karlíková. "Místní povodňové komise zůstávají v pohotovosti, naši pracovníci toky objíždějí a monitorují," dodala.

Přestože začaly kvůli vyšší teplotě tát sněhové přívaly v Orlických horách, situace na Rychnovsku, které bylo silně postiženo záplavami v létě 1998, je stabilizovaná. "Pro toto roční období se nejedná o nic mimořádného," uvedl předseda rychnovské povodňové komise Luboš Meloun.

ČESKOMORAVSKÁ VRCHOVINA
Pohovost, tedy DRUHÝ STUPEŇ POVODŇOVÉ AKTIVITY, byl o půlnoci na úterý vyhlášen na řece Jihlavě v Třebíči. "Dnes ráno hladina řeky klesala, ale po dopoledním oteplení se průtok vody opět zvýšil," řekl v úterý ČTK vedoucí referátu životního prostředí Okresního úřadu v Třebíči Juraj Neméth.

"Pokud nespadne denně více než 20 milimetrů srážek a nebude pokračovat obleva, hladiny se v příštích dnech vrátí k normálnímu stavu," předpověděla plzeňská hydroložka Margarita Budínová.

"Dešťové srážky by měly ustávat a proměňovat se na sněžení. Navíc se ochladí, takže obleva by měla skončit," konstatovala Zdeňka Šimšová z Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni.

V oblasti okolo řeky Rokytné, která se v neděli odpoledne vylila z břehů následkem prudkého tání, platí od pondělního rána DRUHÝ STUPEŇ POVODŇOVÉ AKTIVITY. "Jsme ve spojení s okresním úřadem. Rozlévá se i Štěpánovský potok. Problémy působí kusy ledu," řekl jaroměřický starosta Jan Langášek. "Voda z luk odtéká a obyvatelům domků nehrozí bezprostřední nebezpečí. V případě potřeby okamžitě rozšíříme v neděli vybagrovaný úsek. V okolních lesích je ještě hodně sněhu," připustil komplikace Langášek.

Také ve Velkém Meziříčí mají problémy s řekou Oslavou, která byla zablokována ledovými krami. "Zatím se řeka z břehů nevylila, přesto byl vyhlášen TŘETÍ STUPEŇ POVODŇOVÉ AKTIVITY," řekl operační důstojník žďárských hasičů Karel Benčík. Na odstraňování ledových ker byl použit bagr.

Na Žďársku zasahují hasiči od pondělního večera v obci Unčín na řece Svratce nad Vírskou přehradou, kde museli experti v noci na dnešek odstřelit ledový zátaras. "Do úterního poledne pak dvě hasičské jednotky čerpaly vodu z místních sklepů," informoval ČTK operační důstojník žďárského hasičského záchranného sboru Jan Lukeš. Pod přehradou je  klid, nádrž má dostatečnou volnou kapacitu.

Stupně povodňové aktivity

první bdělost
druhý pohotovost
třetí ohrožení

STŘEDNÍ MORAVA
Oteplení a déšť výrazně zvýšily hladiny řek na Šumpersku. Řeku Bystřici na Olomoucku ucpaly na několika místech ledové kry, které od pondělí do úterního rána odstraňovali hasiči a vojáci.

"Na Moravské Sázavě v Lupěném a Moravě v Moravičanech a Litovli je vyhlášen DRUHÝ STUPEŇ POVODŇOVÉ AKTIVITY, první platí na řece Třebůvce," řekl ČTK ředitel Povodí Moravy v Olomouci Antonín Kurfürst.

Morava zaplavila úsek silnice Bohuslavice - Lukavice na Šumpersku, který se při zvýšení hladiny řeky pravidelně ocitá pod vodou. Šumperští silničáři museli uzavřít silnici z Hoštejna do Hynčiny, kterou Moravská Sázava zalila až do výše jednoho metru.

Napilno měli v noci na úterý lidé z Bystrovan na Olomoucku, kde se nahromadily ledové kry v řece Bystřici a voda se začala vylévat z břehů. "O půl třetí jsme povolali pluk civilní ochrany, který do rána ledovou bariéru rozbil," řekl ČTK šéf povodňové komise Olomoucka Radomír Studený.

JIHOVÝCHODNÍ MORAVA
Voda z tajícího sněhu zatéká do některých budov ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. "Největší potíže dělá sníh na střechách. Lidé ho shazují a odklízejí od vchodů do domů, aby voda nevtékala dovnitř. Ve spolupráci s technickými službami stále čistíme kanály, aby voda plynule odtékala. Zatím nemáme větší problémy, protože sníh taje pomalu," řekl ČTK starosta Dalibor Maniš.

Pokud si silničáři a starostové malých obcí v Bílých Karpatech slibovali, že oteplení a déšť pomůže okamžitě vyřešit jejich problémy s několika desítkami centimetrů mokrého sněhu a zavátými cestami, zmýlili se. Některé cesty zůstaly i pondělí neprůjezdné, déšť namrzal na silnici a místy se tvořily hluboké kaluže vody.

Mokrý sníh znovu zablokoval některé silnice v příhraničí. "Přes hromady sněhu jsme se s autem vůbec nemohli dostat. U sněhové bariéry zůstalo stát asi šest dalších aut a navzájem jsme si museli pomoci. Kdybychom tam zůstali stát, asi se přes tu hromadu sněhu vůbec nedostaneme," řekla Pavla Gabrhelová, která jela ze Žítkové do Uherského Brodu.

ZÁPADNÍ ČECHY
Až ke DRUHÉMU STUPNI POVODŇOVÉ AKTIVITY vzedmula hladinu Vydry na Modravě víken

V Krkonoších stále hrozí laviny
Stupeň velkého lavinového ohrožení, který v pátek vyhlásila Horská služba v Krkonoších, stále platí. Vedle Labského dolu a Kozích hřbetů, které jsou nepřístupné celou zimu, zůstaly kvůli hrozícímu nebezpečí uzavřeny Kotelní jámy, Důl Bílého Labe, Dlouhý důl, Modrý důl a Obří důl.
Pracovníci Horské služby nedoporučují kvůli proměnlivému počasí a velkým návějím hřebenové túry.
dová obleva. Prvního stupně povodňové aktivity dosáhlo v pondělí několik dalších vodních toků v regionu. Přestože v řekách bude i v příštích dnech více vody než je obvyklé, odborníci se povodní neobávají.

"Na Vydře v Modravě byl ráno na chvíli vyhlášený DRUHÝ STUPEŇ POVODŇOVÉ AKTIVITY. Řeka ale zůstala v korytu a nevylévala se na břehy," informovala Věra Říčanová, vedoucí referátu životního prostředí Okresního úřadu v Klatovech.

Ohří u Chebu protékalo v pondělí čtyřikrát více vody než minulý týden a právě v Ohři a v Pramenském potoku u Mnichova stoupla hladina vody natolik, že dosáhla hranice pro vyhlášení prvního stupně povodňové aktivity. "Počítáme ještě s mírným vzestupem hladiny, a proto vodu z Ohře částečně zadržujeme v nádržích Skalka a Jesenice. Pokud nepřijdou výrazné deště, nebude důvod k mimořádným opatřením," sdělila Jaroslava Boudová z dispečinku společnosti Povodí Ohře.

V Plzni-Bílé Hoře se průtok v Berounce například v pondělí zvýšil z 10 na 34 metrů krychlových za sekundu.

Po hustém sněžení, které zasáhlo skoro celé území republiky 18.ledna 2000, byly silnice sjízdné pouze s největší opatrností. Při této dopravní nehodě se srazil osobní automobil s kamionem v Desné v Jizerských horách.

Silničáři z Rýmařova soustavně odklízeli sníh, vítr jej však okamžitě nafoukával zpět.

I přes velkou oparnost sjel řidič tohoto kamionu ze silnice a narazil do stěny domu v Desné v Jizerských horách.

Jeřáb vytahuje převrácenou tatru, která sjela při vánici ze silnice na Morávce, v Beskydech.

Neprůjezdná silnice E55 v Sudoměřicích u Tábora

Sněhová bouře zvaná "Bílá tma" zasáhla v pátek 21. ledna pomalu celou Českou republiku

Posádka uvízlého prohrnovače postává na poli nedaleko Černovic na Táborsku

Pracovníci pražského ruzyňského letiště odklízejí v pátek 21. ledna sníh z přistávacích ploch

Zablokovaná silnice na Boží Dar v Krušných horách (21. ledna), pro děti musela Horská služba přijet se skútry

Závěje na silnici u Kostelce u Jihlavy

Silnice na Sudoměřice na Táborsku 21. ledna

Chatová oblast u Třebíče zaplavená řekou Jihlavou.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...