Šéf kanceláře NBÚ je podezřelý z lichvy

  • 13
Šéfa kanceláře Národního bezpečnostního úřadu Vladimíra Šišu vyšetřuje policie. Spolu s žalobcem Nejvyššího státního zastupitelství Liborem N. je podezřelý z lichvy. Ředitel NBÚ Jan Mareš už poslal Šišu na dovolenou. Má najít dokumenty, které by lichvu vyvrátily.

„Před 14 dny jsme obdrželi trestní oznámení pro trestný čin lichvy z roku 1998. V této souvislosti vyslýcháme pana Šišu a pana Libora N. Před tím tento případ už řešil jiný útvar, to mi ale nepřísluší komentovat,“ řekl iDNES mluvčí jihlavské policie Jaroslav Bílek.

O případu jako první informoval deník Právo. Podle něj Šiša a Libor N. přinutili dlužníka při poskytnutí půjčky 600 tisíc podepsat směnku na 960 tisíc.

Obětí údajné lichvy jsou podle Práva jihlavští manželé František a Václava Nekulovi. Právě oni na Šišu a žalobce podali trestní oznámení.

„V té věci byl pan Nekula odsouzen pro podvod. Peníze si vypůjčil a nevrátil. Byl odsouzen k povinnosti ty peníze zaplatit... Vy se domníváte, že když někdo byl odsouzen a potom najednou na mě po osmi letech, když nevrátil peníze, podá trestní oznámení, že to má asi nějakou validitu? Podle mě ne,“ řekl deníku Šiša.

„Myslím si, že by ředitel NBÚ Jan Mareš měl nařídit panu Šišovi dovolenou do doby, než se nejasnosti a podezření vyřeší. A pokud se podezření potvrdí, pak by měl věc personálně řešit,“ komentoval věc předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím z ODS.

Šéf NBÚ žádá vysvětlení
Ředitel NBÚ Jan Mareš nakonec Šišovi dovolenou nařídil. „Pan Mareš je znepokojen informacemi o údajném vyšetřování Vladimíra Šišy pro lichvu. Proto mu uložil, aby mu do konce příštího týdne předložil veškeré dokumenty, které se k těmto skutečnostem váží,“ sdělila MF DNES mluvčí NBÚ Aneta Kupková.

Šiša dostal dovolenou až do příštího pátku. Další postup ředitele NBÚ bude podle záležet, jaké dokumenty mu Šiša předloží.

„Základní informace, které k této věci pan Šiša poskytl řediteli, nepotvrzují informace, které se objevily ve sdělovacích prostředcích,“ uvedla mluvčí.

Dodala, že Šiša je ochoten zveřejnit veškeré důležité informace, včetně původu a výše půjčované částky.

Šišu už policie vyšetřovala
Policie už také od loňska prošetřuje, jestli Vladimír Šiša neovlivňoval vyšetřování podvodných konkurzů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky, který čelí obvinění ze zločinného spolčení. - více zde

Při kontrole jeho trezoru na bezpečnostním úřadu se totiž našly materiály vztahující se k soudci Berkovi, ale i k poslanci ČSSD Kavanovi. Ten na něj podal trestní oznámení kvůli údajnému neoprávněnému nakládání s utajovanými materiály. - více zde

Podle Práva Šiša také používal auto firmy, jejíž vedení bylo podezřelé z kriminální činnosti. Libor N. pak čelí obvinění z porušování autorského práva a podvodu, uvedl list.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video