ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Průlomový screening odhaluje, kolik Češek prožije po porodu panické ataky

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Dokážu se o něj postarat? A co bude s mou kariérou? Úzkost z nové situace přeroste po porodu až u pětiny matek v psychickou nemoc. Téma se přitom v Česku stále téměř neřeší. Odborníci to chtějí změnit, gynekologové proto ve svých ordinacích testují program, který by měl rizikové pacientky identifikovat a nabídnout jim pomoc. Pokud bude úspěšný, časem by se mohl rozšířit po celé republice.

Lucie byla těhotná už se svým třetím dítětem, když se u ní projevily psychické potíže. Nejprve šlo je o náznaky, ty se ale postupně zhoršovaly. Situace vyvrcholila den po porodu, kdy ji náhle postihla panická ataka. „Následovaly intenzivní úzkosti, které jsem dosud neznala,“ popsala Lucie.

Stavy trvaly několik měsíců, kdy se u ní střídala různá intenzita úzkosti s celkem normálními chvílemi, později i dny. „Úplně na začátku jsem byla úzkostí pohlcená téměř od rána do večera, fungovala jsem většinou mechanicky a kromě úzkosti cítila ještě strach, že mi takové stavy zůstanou, že jsem se zbláznila a nebudu moct normálně žít a starat se o děti,“ říká trojnásobná matka.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video