Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Schwarzenberg chce zlepšit kritizované konzulární služby

  • 5
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg chce zlepšit fungování konzulárních služeb na českých velvyslanectvích, aby, jak uvedl, již nemusel slyšet výtky vůči jejich práci.

Schwarzenberg dnes v Praze na poradě českých velvyslanců řekl, že některé zastupitelské úřady v poslední době čelí enormnímu tlaku žadatelů o víza.

Ke zkvalitnění služeb a odstranění možné korupce před budovami zastupitelských úřadů by podle ministra mělo přispět mimo jiné zavedení telefonického objednávání prostřednictvím call centra a další opatření.

Konzulární služby musí podle něj pracovat lépe. "Neosvědčíme-li se v této působnosti, tak to bude vrhat velice špatné světlo na celé ministerstvo zahraničí," prohlásil Schwarzenberg.

Ministerstvo v současnosti zkouší například pilotní projekt vízového centra, který má vylepšit konzulární služby v Jekatěrinburgu. Projekt čelí kritice ruských cestovních kanceláří.

Problémy související s vydáváním víz se v poslední době vyskytly například ve Vietnamu. - čtěte Vietnamská cesta za „českým snem“

Komunistická poslankyně Zuzka Rujbrová-Bebarová v lednu ve sněmovně obvinila úředníky českého velvyslanectví v Hanoji z korupce při vydávání víz. Podobná situace panovala podle ní i na českých velvyslanectvích na Ukrajině a v Mongolsku.

Ministerstvo zahraniční ale obvinění z úplatkářství popřelo a odmítlo také jakoukoli souvislost mezi těmito problémy a následnými změnami na velvyslaneckých pozicích ve Vietnamu, Ukrajině a v Mongolsku.

Připustilo ovšem, že bezpečnostní situace například před českým velvyslanectvím v Hanoji byla neúnosná, protože se před ním denně shromažďovaly stovky žadatelů. Ministerstvo proto posílilo bezpečnost úřadu a zavedlo změny včetně telefonického objednávání žadatelů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video