Ministryně financí Alena Schillerová v diskusním pořadu Rozstřel. (29. října...

Ministryně financí Alena Schillerová v diskusním pořadu Rozstřel. (29. října 2019) | foto: Dan Materna, MAFRA

Vyšší rodičovský příspěvek by rodiny dostaly i zpětně, ujišťuje Schillerová

  • 162
Zvýšený rodičovský příspěvek 300 tisíc korun dostanou rodiny s dětmi do čtyř let v případě potřeby podle ministryně financí za ANO Aleny Schillerové i zpětně. „I kdyby vyšší rodičovský příspěvek nebyl k 1. lednu, tak to dostanou zpětně,“ uvedla ministryně. „Takže se rodiče nemusí bát,“zdůraznila Schillerová.

„Proč bychom to nepodpořili, já v tom nevidím žádný problém,“ řekla  Schillerová k mimořádné schůzi ke zvýšení rodičovského příspěvku, kterou vyvolala opoziční ODS. Schůze se má konat v pátek ráno.

Už před tím komunistická poslankyně Hana Aulická Jírovcová připustila, že by komunisté, kteří přitom jinak podporují vládu, mohli pro program schůze hlasovat spolu s pravicovou opozicí.

A to navzdory tomu, že vláda usiluje o to, aby byl nejprve schválen daňový balíček, který zajistí příjmy do rozpočtu. Schillerová řekla, že takové hlasování nebude ANO komunistům vymlouvat.

Ve středu nedokázala vláda daňový balíček znovu, už potřetí prosadit.  „Jsem optimista,“ věří navzdory Schillerová, že to vláda dokáže ještě do konce roku.

„Jak daňový balíček, tak rodičovský příspěvek je priorita,“ řekla Schillerová. Za podobou vládního daňového balíčku si stojí.

Odmítla návrh poslankyně STAN Věry Kovářové, aby z daňového balíčku zmizel návrh zdanit technické rezervy pojišťoven pro oblast životního pojištění. „Chceme narovnat určitou bezprecedentní daňovou výjimku,“ řekla ministryně financí.

Zrušení daně z nabytí nemovitosti? V příštím volebním období

Odmítla také pro toto volební období návrh ODS zrušit čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti.

„Znamenalo by to výpadek asi 13,5 miliardy ze státního rozpočtu. Když se podíváte, kdo ji navýšil ze tří na čtyři procenta, tak to byla právě pravicová vláda, která tady byla v období do roku 2013,“ upozornila Schillerová.

„To je věc, o které by se mohlo uvažovat v příštím volebním období, ale samozřejmě zasazeno do kompletní reformy majetkových daní,“ uvedla ministryně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video