Šampony rakovinou nehrozí, dokládají testy

  • 10
Po internetu se šíří e-mail, který varuje před používáním kosmetiky obsahující látku SLS. Tvrdí, že způsobuje rakovinu. "Předejte tuto informaci ostatním, snad tak přestaneme 'prodávat' rakovinu. Jedná se o naše zdraví," nabádá zpráva. Státní zdravotní ústav to popírá.

"Zkontrolujte si doma svůj šampon. Přečtěte si názvy látek v něm obsažené a prověřte, zda je mezi nimi Sodium Laureth Sulfate," vyzývá e-mail podepsaný Michelle Hailey, Executive Secretary University of Pennsylvania Health System.

Uvádí, že tato látka je ve většině šamponů, protože vytváří pěnu a je levná. "Ale skutečností je, že SLS je tak silná chemikálie, že se používá na drhnutí garážových podlah! A je dokázáno, že po čase způsobuje rakovinu!" pokračuje pisatel.

Čtenář dopisu se rovněž dozví, že pravděpodobnost onemocnění rakovinou byla v osmdesátých letech 1:8000, zatímco v devadesátých už 1:3. Odborníci ale vidí celou věc jinak.

Testy rakovinotvornost neodhalily
"Laurylsíran sodný, Sodium Lauryl Sulfate a pro kůži šetrnější varianta Sodium Laureth Sulfate jsou běžnou součástí kosmetických prostředků, jako jsou šampony, tekutá mýdla, pěny do koupele nebo i zubní pasty," říká Dagmar Jírová, vedoucí Národního referenčního centra pro kosmetiku Státního zdravotní ústavu.

Vysvětluje, že bez těchto látek by přípravky ztratily mycí a pěnící schopnosti. Obě látky jsou uvedeny jako obvyklé a bezpečné ingredience v příslušné vyhlášce a nejsou uvedeny mezi nebezpečnými chemickými látkami, dodává Jírová.

"Zprávy o možných karcinogenních účincích těchto dvou látek je nutno považovat jako nepodložené a nepravdivé," upozornila lékařka. Obě látky patří mezi tenzidy, které odstraňují nečistoty tak, že je převádějí do vody, která se smyje.

Lékařka potvrdila, že tyto látky obsahují čistící přípravky pro použití v domácnosti i v průmyslu. V kosmetických výrobcích se používají v takové koncentraci, aby nedráždily kůži. U průmyslových čistidel mají koncentraci vyšší.

"V případě, kdy existuje riziko podráždění kůže, upozorňuje výrobce spotřebitele na nutné použití ochranných prostředků," podotkla Jírová. Karcinogenní účinek podle ní neprokázala žádná z řady toxikologických studií.

E-maily zahltily i Setuzu
Jak se e-mail šířil, začali spotřebitelé "bombardovat" ústeckou Setuzu, tradičního výrobce zubních past a mýdel.

"Poplašný mail to je, ale netýká se vyloženě našich ochranných značek. Zatím s tím naši právníci nic nedělali," řekla iDNES mluvčí Setuzy Marie Logrová. Stanovisko k používání zmíněných látek firma zveřejnila na svém webu.

"Odpovídat jednotlivě na e-maily je velice vyčerpávající. Máme dotazy i ze Slovenska," řekla mluvčí už dříve Deníkům Bohemia. To, že by poplašné zprávy posílala konkurence, odmítla. "To je spíš věcí nějakého hackera," dodala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video