Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

S politickou situací je spokojena třetina lidí, nejvíce od roku 2006

  • 18
Lidí spokojených s politickou situací je sice nejvíc za čtyři roky, i tak je jich ale pouze 30 procent. Politickou stabilitu po letošních volbách očekávají jen dva Češi z pěti. Ukázal to průzkum STEM. Agentura připomněla, že před volbami se politická situace nelíbila devadesáti procentům lidí.

To se odrazilo v jejich výsledku, když výrazně uspěly nové strany a pozice těch tradičních byla silně otřesena.

Nastala tak přesně opačná situace než v roce 2006, upozorňují sociologové. Před tehdejšími volbami bylo totiž s politikou spokojeno 35 procent dotázaných, patový výsledek a nejistota dalšího vývoje však vyvolaly podobnou vlnu skepse, jaká panovala letos před volbami.

Spokojeni s politickou situací jsou především voliči stran vládní koalice. Spokojenost ale není jednoznačná, v případě voličů ODS a TOP 09 dosahuje asi dvou třetin, mezi voliči Věcí veřejných poloviny.

Lidé se bojí, co bude

Přesto přibližně 60 procent dotázaných nevěří v "klidné politické časy". Hodnocení je opět silně stranické, voliči tří stran koalice věří ve stabilní vládu, voliči opozice mají přesně opačný názor.

Květnové volby také přinesly personální čistku na politické scéně, smetly několik předsedů stran a řadu dlouholetých poslanců.

Podle sociologů se zdá, že veřejnost vnímá tyto změny pozitivně, jako příspěvek k lepší politické kultuře. Její zlepšení konstatuje polovina lidí, ostatní tedy považují situaci za stejnou či horší.

I v této otázce dominuje stranický pohled, přesto je zajímavé, že zlepšení politické kultury uznává i skoro 40 procent letošních voličů sociální demokracie a čtvrtina voličů KSČM.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video