Podle historiků neplatí, že se Češi a Moravané před okupanty bázlivě sklonili.

Podle historiků neplatí, že se Češi a Moravané před okupanty bázlivě sklonili. | foto: Profimedia.cz

S českými partyzány bojovali za války i Romové či Britové

  • 265
Byli Češi zbabělci, kteří za nacistické okupace kolaborovali s Třetí říší, anebo hrdinové? Nejnovější studie historiků dokazují, že se není zač stydět. V letech 1938 – 1945 totiž působilo v protektorátu několik desítek partyzánských skupin. Ke konci války už byly odbojářů tisíce.

Badateli Jaroslavu Čvančarovi se podařilo shromáždit z archivů či pozůstalosti partyzánů stovky dosud neznámých fotografií, které dokumentují až netušený rozsah partyzánského odboje v Česku.

Veřejnosti není například známo, že v Partyzánské brigádě Jana Žižky z Trocnova bojovalo i nemálo Britů a Belgičanů. Do této jednotky dokonce vstoupil a v bojích se vyznamenal osobní řidič velitele německého praporu ochranné policie v Holešově antifašista Hans Kocher. Nic z toho se zkrátka nehodilo komunistickým ideologům do krámu.

Málo známý je ostatně i fakt, že jedním z nejodvážnějších a nejschopnějších velitelů partyzánského oddílu Čapajev - Černý - byl Rom Josef Serinek. Přezdívku dostal podle snědé pleti. Jeho oddíl se zúčastnil tvrdých bojů s protipartyzánskými komandy na Vysočině, ale i odvetných akcí proti protektorátnímu četnictvu.

Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu říká, že i tyto informace přispívají ke konci letitého a lživého klišé: Češi a Moravané se před okupanty vždy bázlivě sklonili.

"A neplatí to koneckonců ani o sovětské okupaci v roce 1968, kdy se výsadkáři Holešovského pluku chystali osvobodit zajatého prvního tajemníka ÚV KSČ Alexandra Dubčeka, ani pro léta normalizace," dodává historik Stehlík.

Čtěte zítra v MF DNES

O dosud neznámých faktech o partyzánském odboji na českém území se dočtete a dosud neznámé fotografie naleznete v pondělní MF DNES.

.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video